Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-02-18 05:10:00

Ellehetetlenítik a Momentum és a Párbeszéd EP-kampányát?

A politikai leszámolás szándékát látja a Párbeszéd és a Momentum amögött, hogy nyomozás indult a pártok ellen költségvetési csalás gyanúja miatt. Az eljárásokat az Állami Számvevőszék kezdeményezte és az adóhivatal folytatja le.

Már adománygyűjtésbe kezdett a Párbeszéd, egy videóban is anyagi támogatást kérnek a választóiktól. Az Állami Számvevőszék ugyanis korábban felfüggesztette a párt állami támogatását. Most pedig nyomozás is indult a Párbeszéd és a Momentum ellen, költségvetési csalás gyanúja miatt.

Az ÁSZ azt írta Híradónk megkeresésére: a két párt nem igazolta a kampánypénzek törvényes felhasználását. Ezért az ÁSZ mindkét párt esetében kezdeményezte a költségvetési támogatásuk felfüggesztését, valamint feljelentést tett az ügyészségen.

"Egy focihasonlatot szeretnék mondani, hogy mindenki megértse, mi történik: ha valaki gólt mer rúgni Orbán Viktor csapatának, akkor az a játékos nem kap fizetést, és a csapatát kizárják a bajnokságból"

- közölte Béres András, a Párbeszéd elnökségi tagja.

A Párbeszéd szerint politikai ügyről van szó, és ők törvényesen jártak el.

"A Párbeszéd Magyarországért azt összes szükséges dokumentumot a rendelkezésére bocsátotta az Állami Számvevőszéknek. Az ÁSZ ezeket a dokumentumokat minden vizsgálat nélkül küldte vissza. Ez is bizonyítja, hogy az ÁSZ nem vizsgálni akart, hanem előre eldöntötte, hogy koholt vádak alapján feljelentést akart tenni"

- mondta Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd országgyűlési képviselője.

Míg az MSZP-vel közös listán induló Párbeszéd csak hatmillió, a Momentum több mint félmilliárd forintból kampányolhatott. Az ÁSZ szerint gyakorlatilag nem lehet tudni, mire fordították a támogatást. A Momentum áll minden vizsgálat elé.

"Bízunk benne, hogy most le fog zajlani egy normális vizsgálat. Mi azért is tettük ki az összes számláinkat is honlapunkra, mert semmi rejtegetnivalónk nincsen. Tehát, azt tudjuk mondani, hogy várjuk őket tárt kapukkal"

- nyilatkozta Hajnal Miklós, a párt elnökségi tagja.

A Híradónk által megkérdezett elemző szerint egy ilyen eljárás nagyon megnehezíti a pártok felkészülését és kampányát az Európai Parlamenti választásokra.

"Ez nyilvánvalóan egy politikai ügy. Tehát ezeknek a pártoknak a választói, illetve az egész ellenzéki közvélemény politikai ügyként kezeli. Ilyen helyzetben azért jóformán lehetetlen lesz az EP-kampányban sikeresen kampányolni.


- fejtette ki Mikecz Dániel, a Republikon Intézet politológusa.

A Legfőbb Ügyészség írásos válaszában azt írja: az Ügyészség szakfőosztálya a feljelentést a NAV-hoz továbbította. És, a NAV nyomozást rendelt el az ügyben. Az adóhatóság úgy reagált: folyamatban lévő ügyről a NAV nem hozhat nyilvánosságra részleteket.

atv.hu

További belföldi híreink