Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-02-17 08:08:00

DK-alelnök: Nem tervezünk szövetséget a Jobbikkal, a baloldal nem antiszemita

Nem tervez politikai szövetséget a Jobbikkal a magyar baloldal, sőt, elhatárolódást és bocsánatkérést várnak tőlük antiszemita megjegyzéseik miatt. Niedermüller Péter szerint a magyar kormány az, aki megosztja a magyarországi zsidóságot és relativizálja a Holokausztot.

DK-alelnök: Nem tervezünk szövetséget a Jobbikkal, a baloldal nem antiszemita

A Zsidó Világkongresszus elnöke a hét elején nyílt levélben fejezte ki aggodalmát a baloldal és a Jobbik vélt szövetségével kapcsolatban, Karácsony Gergely HírTV-s elszólása után. A DK európai parlamenti képviselője most levélben válaszolt Laudernek a Times of Israel hasábjain. Azt írja, a baloldal nem tervez politikai szövetséget a Jobbikkal.

Niedermüller szerint, a magyar kormány aljas politikai szándékokból próbálja meg antiszemitaként stigmatizálni az ellenzéki pártokat, amikor azt állítják, hogy a Jobbikkal szövetkeznek.

Nem lesz együttműködés a Jobbikkal

Ezzel szemben, a képviselő szerint ez hazugság. „Mint a Demokratikus Koalíció alelnöke személyesen biztosíthatom Önt arról, hogy a balközép, balliberális ellenzék és a Jobbik között nincs semmiféle politikai együttműködés” – írja Ronald S. Laudernek, majd hozzáteszi, az egyetlen közös pont, hogy a Jobbik is a demokrácia, a médiaszabadság és a független igazságszolgáltatás helyreállítását követeli, mint bármelyik ellenzéki párt, „ez azonban nem politikai együttműködés” – szögezi le Niedermüller.

„Azt gondolom, hogy (...) a Jobbik még mindig adós a múltjával való következetes leszámolással, bocsánatkéréssel tartozik mindazok, elsősorban a zsidó, illetve a cigány közösség felé, akiket verbálisan és fizikailag is félelemben tartott” – üzeni a Jobbiknak a DK-s képviselő.

A kormány osztja meg a magyar zsidóságot

Niedermüller szerint a vádakkal ellentétben éppen a Fidesz az, amelyik korábban többször is támaszkodott a Jobbikkal való parlamenti összefogásra.

A DK alelnöke szerint a kormány hiába hirdetett zéró toleranciát az antiszemitizmussal szemben, ezzel szembe megy, amikor támogatja a Sorsok Háza létrehozását és a Veritas Intézetet, „amely a két világháború közötti történelem újraírásán, a Holokauszt relativizálásán dolgozik”. Ezek után kiemeli Szakály Sándornak a Numerus Clausussal kapcsolatban tett kijelentését, amely szerinte nem jogfosztásnak, csupán jogkorlátozásnak minősül. Niedermüller kiemeli azt is, Szakály szerint az 1941-ben Kamenyec-Podolszkba deportált zsidók kivégzése idegenrendészeti eljárás volt.

„Itt nem egyszerűen eltérő tudományos megközelítésekről vagy történelmi szempontokról van szó, hanem mindenekelőtt a magyarországi zsidóság megosztására tett kísérletről, a magyar társadalom Holokauszt iránti felelősségének a relativizálásáról” 

– írja a DK alelnöke, majd hozzáteszi, „a magyar kormány saját önző politikai céljai érdekében, a Sorsok Háza ürügyén igyekszik kijátszani egymással szemben a zsidó közösség egyes csoportjait.” A politikus azt írja, a Zsidó Világkongresszus elnökének levele nagy teret kapott a magyarországi jobboldali és szélsőjobboldali sajtóban, ezt pedig az ellenzék további megbélyegzésére használták fel.

Niedermüller szerint ráadásul a jobboldal azon igyekszik, hogy kisajátítsa Izrael és a zsidóság támogatását, a baloldali pártokat pedig antiszemitának, zsidó- és Izrael-ellenesnek tüntesse fel. „A leghatározottabban biztosíthatom Önt arról, hogy a magyar baloldali pártokban nyoma sincs semmiféle antiszemitizmusnak” – üzeni a DK alelnöke a Zsidó Világkongresszus elnökének.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink