Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-02-15 20:09:00

Timmermans: nem próbáltam kizáratni a Fideszt a Néppártból

Az Európai Bizottság első alelnöke hiszi, hogy az embereket nem lehet hozzáláncolni a félelmeikhez. Frans Timmermans azt is elárulta, miről beszélt Soros Györggyel, mikor néhány hónapja találkozott az üzletemberrel.

Frans Timmermans Nagy Blankával szeretne találkozni – írta meg a Népszava. „Bárhova megyek, bármelyik tagállamba, mindenhol találkozunk fiatalokkal, hiszen a fiataloké a jövő. Fiatalokkal beszélek, diákokkal, iskolásokkal. Ők a jövő” – fogalmazott Frans Timmermans az Európai Bizottság első alelnöke az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. Szerinte a fiataloknak megvan a joguk, hogy felszólaljanak különböző fórumokon, erre pedig ösztönözni kell őket.

A magyarországi baloldal és a Jobbik közeledésével kapcsolatban arról beszélt a szocialista frakció csúcsjelöltje, hogy beszélni fog erről szombaton a kongresszussal, szerinte világos, hogy az európai választásokon nem indul együtt a baloldal a Jobbikkal. A holland politikus úgy véli, abban nincs semmi rossz, ha együtt dolgoznak egy közös cél érdekében, ez nem jelenti azt, hogy szövetségre lépnek.

„Ami az európai szocialistákat illeti, nem fogjuk elfogadni semmilyen radikális jobboldali párt támogatását ahhoz, hogy az Európai Bizottság elnöke legyek. Ez minden pártra igaz. Mi az európai választásokon a saját eszméink alapján fogunk indulni” – mondta Timmermans.

Krug Emília kérdésére, miszerint mikor találkozott utoljára Soros Györggyel, az Európai Bizottság első alelnöke elárulta: néhány hónappal ezelőtt. Arról beszéltek, mi történik Európában és a különböző tagállamokban.

Mint mondta, azok, akik támogatják abban, hogy a szocialisták vezetője legyen az európai választásokon, azok a szocialista pártok, nem pedig Soros György. Hozzátette: a politikában vannak ellenfelek, de azok nem ellenségek.

A holland politikus hiszi, hogy az embereket hozzá lehet láncolni a félelmeikhez, de csak egy bizonyos pontig, egy pont után már a jövőjükről akarnak beszélni, nem a félelmeikről. Ez a pillanat pedig Magyarországon is el fog jönni, ez a demokrácia alapja – jegyezte meg.

Gulyás Gergely arra kérte Jean-Claude Junckert, hogy lehetőség szerint kezdeményezze Timmermans kivonását a bizottság munkájából azáltal, hogy fizetés nélküli választási szabadságot biztosít számára, mert a bizottsági alelnöki tisztség összeegyeztethetetlen az aktív részvétellel az európai parlamenti választások kampányában.

„Ez annyira nevetséges, hogy erről nem is kell beszélnünk” – válaszolt arra a kérdésre, hogy beszéltek-e erről Junckerrel. Kijelentette, hogy a szabályokat követi és alkalmazza is őket. „Úgy tűnik, hogy a magyar kormányzatban bizonyos emberek attól félnek, hogy túl sikeres leszek a kampányban” –mondta Timmermans.

Túlóratörvény

Úgy véli, a munkaerőhiányra nem az a megoldás, hogy egy plusz nappal megterhelik a dolgozókat, hanem a megoldás a béremelés. „Erről kell beszélni, hogy hogyan lehet biztosítani azt, hogy az emberek ugyanazért a munkáért ugyanazt a pénzt kapják Magyarországon, mint más országban” – fejtette ki a szocialisták csúcsjelöltje. Szerinte nem szabad ellenségképeket teremteni mindenhol, hanem a közös jövőről európaiként kell beszélni. Azt javasolja, hogy minden uniós országban legyen egy minimumbér. Nem fogják ugyanazt a szintet elérni az országok, de nincs kifogás hosszú távon arra, hogy kevesebbet keressen például egy magyar munkás, mint egy német - fogalmazott.

Civiltörvény, felsőoktatási törvény

Frans Timmermans még holland külügyminiszterként 2013-ban három kollegájával közös levélben szólította fel az EP-t, hogy alkosson eljárásrendet a demokrácia útjáról letérő tagállamok megfékezésére.

„Ha Magyarországot nézzük, amit a Bizottság sokszor tesz, akkor az Európai Bíróság elé citálja az országot. Ha sikeresek vagyunk, akkor a bíróság ítéletét el kell fogadnia az országnak. Sok törvény van a bíróság előtt: a civiltörvény, a felsőoktatási törvény, a menedékjogi törvény” – mondta a csúcsjelölt.

„Minden egyes döntést külön nézünk meg, amit a magyar kormány hoz. Ha nem, akkor írunk egy levelet a magyar kormánynak, magyarázatot kérünk, majd ha kitartanak a döntés mellett, a bíróság elé visszük. Ez a helyzet a túlóratörvénnyel kapcsolatban is. Azt szeretnénk, ha a magyar kormány nem járná ki azt az utat, hogy bíróság elé kell citálni” – tette hozzá Timmermans. Mint mondta, a Tanácsban van egy vita arról, hogy mi történik Magyarországon a Sargentini-jelentés kapcsán. Ennek is van egyfajta kihatása szerinte, mivel más tagállamok is megkérdezik Magyarország, hogy mi folyik az országban.

Tiszteletben tartja a politikusokat

Tiszteletben tart minden politikust, a Fidesznek többsége van a magyar törvényhozásban. De a többség nem hatalmaz fel senkit arra, hogy a törvények ellen cselekedjen – szögezte le. „Azt vonom csak kétségbe, hogy az Európai Unió ellen menjenek a többségükkel” – jegyezte meg.

Nem próbálta sosem kizáratni az Európai Néppártból a Fideszt. „Nem tudom, hogy hány vörös vonalat kell átlépniük, de ez az ő dolguk, nem az enyém” 

– vélekedett Timmermans.

Minden magyarnak azt üzente: európaiak vagytok, szükségünk van Önökre, nem falakkal és kerítésekkel, hanem az európai közösség integráns részeiként, amely a szolidaritás és a bizalom alapján áll.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink