Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-02-15 05:10:00

A lakosság 1 százalékát érinti a kedvezményesen felvehető 10 milliós hitel?

A közgazdász szerint a hitelbírálat miatt újabb társadalmi réteg szorulhat ki a programból. Lovas Judit elmondta, összességében a lakosság 0,5-1 százalékát érintheti a kedvezményen felvehető 10 millió forintos hitel.

 

Az új családtámogatás által a népesedéspolitika nem igazán fog pozitív irányba változni - ez a véleménye Lovas Judit közgazdásznak. Azénpénzem.hu szerkesztője az ATV Start című műsorában ezt azzal indokolta, hogy azért nem, mert nem érint sokakat az intézkedés.

A kedvezményesen felvehető 10 millió forintos hitel kapcsán elmondta, ez valójában kamatmentes hitel, amihez először is 3 éves munkaviszony kell, de beszámítják a felsőoktatási éveket is, tehát hiába van megadva a 18 éves életkor, eleve csak 21-22 évesen vehető fel. Hozzátette: itt máris kiesik egy rész. A közgazdász elmondása szerint csak nők vehetik fel a hitelt, és csak az első házasságukkor. Meglévő gyerek nem számít, ha nem házasként élnek együtt, a házasságon kívül született gyerekek nem számítanak, a nők felső korhatára is be van határolva 40 évre, tehát igencsak szűkül a kör - jegyezte meg Lovas Judit.

Ezen kívül úgy érzi, a nők szempontjából az egész nagyon megalázó. A férfinak lehet akár a 15. házassága, és lehet 80 éves is - jegyezte meg.

Újabb réteg kimaradását okozhatja a hitelbírálat is. „Összességében jó, ha a lakosság 0,5 - 1 százalékát érintheti ez a része programnak – fejtette ki. Lovas szerint probléma az is, hogy a kormány annak a társadalmi rétegnek adja ezt a segítséget, akinek ő akarja.

Úgy véli, egész más lehetőségeket kellene megnyitni. Az anyaságot kellene támogatni, például a családi pótlék megemelésével, ami már 10 éve nem változott. Támogatni kell a rugalmas munkavégzés lehetőségét, lehetővé kell tenni az anyák otthoni munkavégzését - sorolta a javaslatait.

Említette, hogy a bölcsődei férőhelyek számának emeléséről már 2015-ben is szó volt, de nem igazán történt változás.

Az oktatáson is változtatni kellene, de nem úgy, hogy levitték az iskolaköteles életkort 16 évre. Majd hozzátette: a cafeteria legyalulása sem segített a családoknak. Összegezve: a támogatott hitel nem segíti jobban a népesedéspolitikát - jelentette ki Lovas Judit. Mint mondta, azok a gyerekek valószínű úgy is megszületnének, csak most egy kicsit korábban. A közgazdász szerint az autóvásárlás támogatása is csak a többmilliós megtakarítással rendelkező családokat segíti.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink