Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-02-18 06:09:00

Vastagbélrák: egyre több fiatal érintett, csúszik a szűrőprogram

Magyarországon az egyik vezető halálok a vastagbélrák, mégis egyéb daganatos megbetegedésekkel ellentétben nem jár rá adókedvezmény, ráadásul a nehézkesen elinduló ingyenes szűrőprogram teljes megvalósítását is másfél évvel elhalasztották. A probléma azért is égető, mert ma már az ötven éven aluliak körében is egyre gyakrabban jelenik meg ez a fajta daganatos megbetegedés.

Vastagbélrák: egyre több fiatal érintett, csúszik a szűrőprogram

Az Európai Unió Statisztikai Hivatalának (Eurostat) február elején ismertetett, legfrissebb adataiból kiderült: az Európai Unióban 1,3 millióan, ebből Magyarországon több mint 32 ezren halnak meg valamilyen daganatos betegségben évente. Hazánkban a rák a férfiak esetében minden harmadik, a nőkében pedig minden negyedik halálesetért felelős. Ha külön a vastagbélrákot nézzük, Magyarország dobogós az Európai Unióban, második helyen áll Horvátország mögött, és Ausztria előtt, áll a jelentésben.

Évente ötezer magyar hal bele a vastagbélrákba


Hogy ez mit is jelent pontosan, arról Fuszek Péter egyetemi adjunktust is nyilatkozott az M1 aktuális csatornán tavaly szeptemberben. Elmondása szerint „Magyarország a világelső a vastagbélrák előfordulásában” évente mintegy 5000 ember hal bele a betegségbe, ezt támasztotta alá az atv.hu-nak László Imre egészségpolitikus is. A férfiak és a nők között is a második leggyakoribb, halállal végződő daganatos megbetegedés hazánkban.

A Rákregiszter 2001-ig visszanézhető statisztikáin látható: évről évre nő a megbetegedések száma, 2010 óta ráadásul nagyobb mértékben, főleg a férfiak körében. Annak ellenére, hogy a vastagbélrák az egyik vezető halálok Magyarországon, több évnyi késedelem után csak 2018 őszétől indította el az egészségügyi kormányzat az ingyenes vastagbélrák-szűrési programot. De csak elindította.
 
Másfél évvel kitolták a szűrőprogram megvalósítását

Ahogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ atv.hu részére eljuttatott levelében is írta, „az első meghívóleveleket 2018. 11. 16-án küldte ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ az érintett, 50-70 év közötti korosztálynak, és azóta országosan több mint 100 ezer férfi és nő kapott meghívást a szűrővizsgálaton való részvételre”.


A december 20-án kelt kormányhatározatból azonban kiderült, még másfél évet csúszik a program teljes kivitelezése. Ahogy fogalmaztak: „a szervezett, célzott népegészségügyi vastag- és végbélszűrés országos kiterjesztéséhez kapcsolódó kiegészítő program és a keringési betegségek megelőzését célzó komplex program megvalósításának határideje 2018. december 31-e helyett 2020. június 30-a” lett.

A csúszás okát nem indokolták meg, az egészségpolitikus szerint azonban sejthetőek az okok. „Fontos, hogy elővigyázatosságból szűrésre menjünk, de így azok, akiknek valóban panaszuk is van, várólistára kényszerülnek. Jelenleg nincs megfelelő műszerezettsége a gasztroenterológiai laboratóriumoknak, a plusz kiszűrtekkel a rendszer összeomolhat. Szintén a csúszás oka lehet, hogy jelenleg az 5000, felnőttekkel foglalkozó háziorvos közül 2000-nél is kevesebben jelentkezett, hogy részt venne a szűrőprogram első lépcsőjében, szintén nem tudni, hogy a fennmaradó 3000 háziorvoshoz tartozó lakosság szűrése hogyan oldódik meg"- mondta el az atv.hu-nak László Imre. Mivel elmondása szerint évente 13 000 ember betegszik meg vastagbélrákban, sokat számíthat a másfél éves késés.
 
Több daganatos betegségre is jár adókedvezmény, a vastagbélrákra nem

A vastagbélrák előfordulási arányát látva meglepő, hogy ez a betegség (is) kiszorult az adókedvezményre jogosult daganatos betegségek köréből. 2018 év végén a szaktárca módosította a betegségek listáját, az emlő- és a petefészek daganatok például jogosítanak adókedvezményre, a szintén rengeteg magyart érintő tüdőrák vagy az emésztőszerv-rendszeri daganatok, így a vastagbélrák viszont nem. „Nem értjük, mi alapján döntötték el, hogy egy prosztatarákos vagy emlőrákos betegnek jár adókedvezmény, de a vastagbélrákos vagy tüdőrákos betegnek nem, csak ha már agyi vagy csontáttétei vannak, esetleg sztómával él”– nyilatkozta Kalotay Gábor, a daganatos betegeket összefogó Gyógyulj Velünk Egyesület elnöke két hete a Népszavának.

A lap kérdésére a szaktárca sajtóosztálya azt válaszolta, hogy lakossági megkeresés alapján bővítették a listát, ahogy fogalmaztak: „a melléklet bővítése a fenti hat (az emlő, a méhnyak, a petefészek, a prosztata és a here rákja, valamint az endometriosis) egészséget, reproduktivitást súlyosan érintő kórképpel illeszkedik a Kormány Családok Éve koncepciójához.”

Ezen logika alapján vastagbélrák nem érinti súlyosan a reprodukciót. A tárcánál megjegyezték: az adókedvezményre jogosító kormányrendelet átfogó felülvizsgálatára még az idén sor kerülhet.

A fiatalok körében is egyre több a megbetegedés

Ez a fajta daganatos megbetegedés bár kétségtelenül az ötven éven felüliek körében jelenik meg leginkább, tulajdonképpen minden korosztályt érint. A Rákregiszter statisztikái szerint már hosszú évek óta az ötven éven aluliak körében is több száz magyar nő és férfi betegszik meg évente. Ráadásul a számuk évről évre emelkedik. Prof. Dr. Banai János szerint már egyre fiatalabb korban jelentkeznek a vastagbél elváltozásai, a Duna Medical Center gasztroenterológusa azt ajánlja, hogy már 20 évesen menjenek el a fiatalok szűrésre.

A professzor az atv.hu-nak elmondta, több kutatás is alátámasztja, hogy a vastagbélrák az átlagos kockázatú populációban is egyre fiatalabb korban jelentkezhet és a saját tapasztalatai is azt mutatják, hogy már ebben a korosztályban is fontos elmenni a szűrésekre, ő maga az utóbbi években több 20 és 30 év közötti betegben is talált rosszindulatú vastagbéldaganatot, ilyet korábban nem tapasztalt.

Megkérdeztük a Nemzeti Népegészségügyi Központot,  hogy tervezik-e a szűréseket az 50 éven aluliakra is kiterjeszteni, a következő választ küldték: „A szervezett népegészségügyi szűrések bevezetését a nemzetközi gyakorlatok, szakmai protokollok, a hazai megbetegedési és halálozási adatok elemzése is megelőzi.  Ezek alapján jelölik ki a szűrésbe bevonandó korosztályt. A szűrőprogram ennek értelmében jelenleg az 50-70 év közöttieket célozza.”


Bár, ahogy a fentiekből látszik, a leginkább veszélyeztetett korosztály számára is nehézkes a program elindítása, azon pedig továbbra is csak gondolkoznak, hogy a betegségben szenvedőket adókedvezménnyel is segítsék-e.

Vastagbél-daganatos megbetegedések Budapesten és a megyékben 2001-2015 között (férfiak/nők):
 
Budapest
Férfi: 9093
Nő: 10051
 
Baranya
Férfi:1692
Nő:1662
 
Bács-Kiskun
Férfi:2142
Nő: 1996

Békés
Férfi:1411
Nő:1319
 
Borsod-Abaúj-Zemplén
Férfi: 3067
Nő: 2800
 
Csongrád
Férfi:1914
Nő:1789

Fejér
Férfi:2110
Nő: 1764

Győr-Moson-Sopron
Férfi:2018
Nő:1856

Hajdú-Bihar
Férfi: 2647
Nő: 2480

Heves
Férfi: 1628
Nő:1585

Komárom-Esztergom
Férfi:1244
Nő:1097

Nógrád
Férfi:853
Nő:819

Pest
Férfi: 4829
Nő:4657

Somogy
Férfi: 1511
Nő: 1375

Szabolcs-Szatmár-Bereg
Férfi:1970
Nő:1866

Jász-Nagykun-Szolnok
Férfi:1977
Nő:1929

Tolna
Férfi:1054
Nő: 953

Vas
Férfi: 1214
Nő: 1004

Veszprém
Férfi: 1767
Nő: 1466

Zala
Férfi: 1468
Nő: 1348

Megyén kívül
Férfi:60
Nő: 51

Ajánlom

További belföldi híreink