Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-02-14 19:32:00

Pálinkás: Palkovics méltatlanul viselkedik, a stílusa kritikán aluli

Az Orbán-kormány oktatási minisztere szerint Palkovics László eddigi konfliktusai is nagy károkat okoztak a magyar tudományos életben.

Pálinkás: Palkovics méltatlanul viselkedik, a stílusa kritikán aluli
Pálinkás László

A Klubrádióban az első Orbán-kormány oktatási minisztere, az MTA korábbi elnöke is keményen bírálta Palkovics Lászlót. Pálinkás József szerint Palkovics méltatlanul viselkedik, a stílusa kritikán aluli, és már az eddigi konfliktusok is nagy károkat okoztak a magyar tudományos életben. Sem Gyurcsány, sem Bajnai nem mert volna olyan stílusban beszélni az MTA elnökével, mint amit Palkovics megenged magának Lovász Lászlóval, az akadémia jelenlegi elnökével, a világ egyik legkiválóbb matematikusával szemben – mondta.

Lovász László képes a kompromisszumokra, alelnökei világot látott, világosan gondolkodó emberek – mondta Pálinkás József. Szerinte a kormányzatnak és miniszternek kellene tisztáznia, mit akar, de Palkovics eddig írásban nem tett le olyan javaslatot, amely tárgyalási alap lehetett volna. Csak az ötletelés folyik.

Az akadémikus elmondta, hogy nem lenne ördögtől való a kutatóhálózat átszervezése, azonban ezt egy világos, minimum másfél-két éves ütemterv alapján lehetne elvégezni. Ezzel szemben a döntések menetrendjéről és a döntéseket meghozó személyekről semmit sem lehet tudni – tette hozzá az akadémia volt elnöke. Pálinkás József szerint nem lehet elvárni, hogy a tudósok szakmai és magánvéleménye egy csapásra megváltozzon, ha azt az aktuális kormányzat úgy kívánja.

atv.hu

További belföldi híreink