Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-02-14 10:25:00

Orbánék a baloldali teret is ki akarják tölteni

Nem félnek Orbán Viktorék a hétfőtől, a parlamenti üléstől, a kormányoldalon úgy látják: inkább az ellenzék kerülhet az ülésteremben "slamasztikába" a 7 pontos családügyi akcióterv miatt. A centrális erőtéren túl már a baloldali teret is kitölthetik, a diákok tervbe vett két hetes külföldi nyelvtanulása is ezt célozza.

Orbánék a baloldali teret is ki akarják tölteni

A Balatonalmádiban tegnap este kezdődött Fidesz frakcióülés előtt kormányközeli tanácsadók, szakértők azt ecsetelték munkatársunknak: éppen az új, Orbán Viktor által vasárnap bejelentett családpolitikai intézkedések miatt nem félnek attól a fideszesek, hogy ha hétfőn, az első parlamenti ülésnapon, vagy később a T. Házban az MSZP-sek, Párbeszédesek, DK-sok, jobbikosok és LMP-sek megint a "botránykeltést" választják - akcióznak, live videóznak - az ülésteremben, az a kormánypártok számára lenne kínos. Ellenkezőleg, "az ellenzék kerülhet slamasztikába", ők veszíthetik el az eseményeket figyelemmel követők szimpátiáját - állítják forrásaink, akik szerint, ha az ellenzéki képviselők "megint a botránypolitizálást választják", azaz nem vesznek részt a törvényalkotás folyamatában, az rájuk vet majd rossz fényt.  Hiszen "valóban felpezsdült minden" Orbán Viktor családügyi bejelentései nyomán - állítják forrásaink, hozzátéve: a tervezett intézkedések a közvélemény-kutatások szerint népszerűek.

A kormányzat demográfiai fordulatot 2030-ra vár.


 
A 7 pontos akciótervet jogszabályi háttérrel kell megalapozni, ehhez parlamenti döntések kellenek. Varga Mihály pénzügyminiszter pedig már biztosította a képviselőket arról, hogy az intézkedéseknek megvan a büdzsében a fedezete. Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Nemzet éjszakai cikke szerint a késő esti frakcióülésen Balatonalmádiban szintén a parlamenti jogszabályi háttér megalkotásáról beszélt, hiszen azokat nagyrészt július elsejétől szeretnék bevezetni. De már előtte Kocsis Máté frakcióvezető is nyilatkozott róla - már szintén Balatonalmádiban -, hogy a parlamentben is lesz jogszabályalkotás a családvédelmi intézkedéssor miatt.
 
Az ellenzéknek vagy "asszisztálnia" kell majd ehhez forrásaink megfogalmazása szerint azzal, hogy részt vesznek a 7 pont parlamenti vitájában, esetleg módosítókat nyújtanak be - vagy bojkottálják (legalább részlegesen) a parlamenti ülést. A kormányoldalon van, aki arra számít, hogy valami olyasmit csinálhat az ellenzék, mint 2006 után ellenzékben a Fidesz-KDNP: akkor Orbán Viktor azzal a fordulattal élt Gyurcsány Ferenc kapcsán, hogy "legitim, de nem legális" és ezért a fideszes és KDNP-s képviselők látványosan kivonultak az ülésteremből minden egyes alkalommal, ha Gyurcsány Ferenc beszélt, csak Navracsics Tibor és Semjén Zsolt maradtak benn, ők reagáltak a vitában Gyurcsány Ferenc felszólalásaira.

Most forrásaink szerint, ha a parlament elkezdi majd tárgyalni a családügyi akciótervhez szükséges jogszabályokat, és az ellenzék az obstrukciót választja, a képlet az lesz, hogy "van itt egy kormány, amelyik cselekszik, intézkedéseket tesz, szavaz a családok érdekében. És van az ellenzék, amelyik meg live videózik, ahelyett, hogy képviselné a parlamentben az embereket" - magyarázta az egyik kormányközeli ember.
 
Harrach Péter KDNP-s frakcióvezető tegnap este már egy videóüzenetet is posztolt, amiben arról beszél, hogy a következő parlamenti időszak nem csupán a kormánypárti képviselőknek, hanem reményei szerint az ellenzéknek is komoly munkát ad majd, és hozzájárulnak ők is azokhoz az eredményekhez, amit a kormánypártok igyekeznek megvalósítani.

"Ez jobb foglalatosság részükre is, mint önmaguk lejáratása"

- jegyezte meg Harrach Péter, aki a kormány szociális intézkedéseit, - a munkahelyteremtést, az ingyenes közétkeztetést, az ingyen tankönyvellátást - rendkívül fontosnak nevezte.
 
Forrásaink túllépve a parlamenti üléstermi kereten azt magyarázták: Orbán Viktor bejelentése, hogy a szegénység felszámolása a cél, és kétszer kéthetes nyelvtanfolyamra küldik a 9.-es és a 11.-es tanulókat külföldre, már azt az irányt jelzi, hogy a miniszterelnök a baloldali teret is el szeretné elfoglalni, túl a centrális erőtéren.

A sok kérdőjelet felvető külföldi 2 hetes nyelvtanulás kapcsán forrásaink azt mondták: a külföldi magyar intézetek segíthetik a kéthetes utazások megszervezését. De egyik forrásunk azt is hozzátette, azért lehet majd "egy baloldali beütése" is a diákok külföldre utaztatásának Orbán Viktor bejelentése alapján, mert sok olyan család van, akik a külföldi utazást nem engedhetnék meg egyébként a gyereküknek, és később majd életük során az ebben a nyelvtanulási programban részt vevő tanulóknak "lesz mire visszaemlékezni". Ráadásul az utazást nem egy baloldali kormánytól, hanem az Orbán-kormánytól kapják.

Ez a pont, bár nincs a 7-es listán, ezért is olyan fontos a miniszterelnök számára - tette hozzá forrásunk. A miniszterelnök Balatonalmádiban a Magyar Nemzet szerint azt mondta, hogy óriási szervezési feladatot jelent az EMMI számára, hogy megteremtsék a középiskolás diákoknak a kétszer kéthetes külföldi nyelvtanulási lehetőséget. Kásler Miklós bizonyíthat.
 
A Karácsony-probléma
 
De volt olyan forrásunk, aki úgy fogalmazott, "arra sem venne mérget", hogy az önkormányzati választáson biztosan Karácsony Gergely lesz Tarlós István kihívója. Karácsony bocsánatot kért, amiért azt mondta a Hír Tv-ben, hogy a "zsidók listázása" nem antiszemitizmus, nem nácizmus. "Túl sokat várt a bocsánatkéréssel, nehéz ebből visszajönnie" - értékelt forrásunk, azt is megjegyezve, hogy a Jobbikkal való együttműködés/közös lista/közös jelöltek kérdése probléma lesz az ellenzéknek az EP-választásokig, májusig. A Mazsihisz elnöke, Heisler András viszont már azt írja, az ügyet lezártnak tekintik, nagyra értékelik, ha egy vezető politikus nyilvánosan elismeri saját hibáját, és a magyar társadalomnak nagy szüksége van az önmagával szembeni kritikára, a kritikus önreflexióra.
 
A Pompeo-látogatás után - A "mindenkivel jóban lenni" stratégia
 
A Pompeo látogatás után sem változik a "mindenkivel jóban lenni" stratégia, aminek alapja a politikai stabilitás, és a gazdasági befektetés kölcsönhatása. Vonzóbb egy befektető számára egy politikailag kiszámítható, stabil, ez esetben kétharmados támogatottsággal bíró kormány által vezetett országban beruházni. Ha pedig már nagy beruházásai vannak ott, vagy a térségben, nem lesz érdeke a politikai konfliktus előidézése sem az adott kormánnyal - mondta egy másik kormányközeli szakértő, kifejtve, hogy az Orbán-kormány számára Berlin és Washington mellett fontos marad Moszkva és Ankara is. S hogyan egyensúlyoz a miniszterelnök Moszkva és Washington között? Amerikai légvédelmi rakétarendszert vásárol Magyarország. De a magyar kormány olyan rakétákat vesz, amik még Putyinékat se zavarják. A diplomáciai siker ára, hogy a Magyar Honvédség nem szerez új képességeket. Meglévő rendszereket váltanak ki, amelyek valós fenyegetés ellen nem jelentenek védelmet - írja a 444.

Legkésőbb decemberben a NATO-csúcson egyébként találkozhat Londonban Orbán Viktor Donald Trump amerikai elnökkel - mondta forrásunk, aki emlékeztetett Trump 2017-es varsói beszédére. Trump azt mondta másfél éve Varsóban: Lengyelország azon NATO-tagállamok közé tartozik, "mely megtette a szükséges hozzájárulást" a közös védelmi finanszírozás érdekében. Trump akkor arra is emlékeztetett, hogy mindez nemcsak a pénz felajánlásáról, hanem a közösség, a NATO iránti elkötelezettségről is szól. Bár forrásunk is egyetértett azzal, hogy a magyar külpolitika sikerének nem fokmérője egy fehér házi meghívás, azt elismerte, hogy a kilátásba helyezett rakétavásárlás növeli ennek esélyét. Akkor is, ha a magyar kormány nem adja fel a "mindenkivel jóban lenni" stratégiát, beleértve ebbe Moszkván kívül Kínát is.

Ajánlom

További belföldi híreink