Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-02-16 06:46:00

15 gyerek maradt árván az M3-ason történt tragédia után

Január utolsó hetében borzalmas baleset történt az M3-as Borsod megyei szakaszán. Az autó, a pár száz lelkes Kisnaményból, Magyarország egyik legszegényebb falujából tartott a főváros felé, amikor összeütközött egy kamionnal. A kocsiban 4-en azonnal meghaltak, az ötödig utas azóta is élet-halál között van. 15 gyerek maradt árván. A Heti Napló megrázó riportja.

15 gyerek maradt árván az M3-ason történt tragédia után

M3-as autópálya, január vége. Sűrű köd volt, egy személyautó nekiütközött egy kamionnak, majd megpördült és az érkező járműveknek csapódott. A személyautón nyári gumi volt, a sofőrnek pedig ahogyan a helyiek mondják, amolyan falusi jogosítványa volt. A tragédiában összesen 4-en haltak meg, egy férfi pedig a mai napig életveszélyes állapotban fekszik a kórházban. 15 gyerek maradt árván vagy félárván.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kisnamény egy 240 lelkes falu, aminek még honlapja, kocsmája és kisboltja sincs. Az emberek többsége segéd- vagy közmunkás. Az öt fiatal Budapestre indult dolgozni egy építkezésre, hogy egy kicsivel több pénzt tudjanak hazahozni a családnak. Régóta jártak a fővárosba, olyankor két hétig Pesten voltak, majd hazamentek két napra, és megint vissza. Jól bejáratott munka volt ez, egészen január végéig.

A faluban elképesztően nagy a szegénység. A legtöbb házban nemhogy fűtés, villany és víz sincs. Egy szobában élnek a gyerekek, a szülők és sokszor a nagyszülők is. Habár az itteniek azt mondják, hogy aki akar, az tud dolgozni, de azok a munkák is leginkább idénymunkák, nem állandó és biztos megélhetés.

Az nyilvánvaló, hogy kaphatnának a családok bármennyi pénzt, a férjeket, családapákat, testvéreket már semmi se pótolhatja. De sajnos az is tény, hogy valamiből és valahogyan ezután is élni kell. Márpedig ezeknél a családoknál pont azok voltak a pénzkeresők és családfenntartók, akik a balesetben meghaltak. A helyi önkormányzati hivatal egy alszámlájára érkeznek most az adományok, eddig több millió forint gyűlt össze, amit havi részletekben fognak odaadni a családoknak.

További belföldi híreink