Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-02-13 15:56:00

MTA elnöke az ATV-nek: „Harcolni fogok”

Egészen addig fog harcolni Lovász László, ameddig a jelenleg folyó munka biztosítva lesz a Magyar Tudományos Akadémiában – nyilatkozta az ATV Híradójának. Az MTA elnöke már a tárgyalásra készül, és aligha számol azzal a kimenettel, hogy ne sikerülne megegyeznie a minimum feltételekről a kormánnyal.

Nem pályázatként, hanem igénybejelentésként tekintenek a pályázati rendszerre, amelyet egyébként a költségvetési rendszer már biztosított számukra, ez az intézetek alapellátása – nyilatkozta a Magyar Tudományos Akadémia elnöke az ATV Híradónak, miután az MTA elnöksége tegnap összeült, és határoztak, hogy nem hagyják magukat a kormány elleni ütközetben. Ebből fizetik – többek között – a villanyszámlát, titkárnőket, és a teljes állásban lévő kutatókat is, tehát a tényleges kutatásokhoz – emelte ki Lovász László – a jelenlegi kérésüknek „semmi köze”.

Lovász egyébként arra számít, hogy elindulnak a minisztériummal a tárgyalások arról, hogy nagyjából a jövő évtől milyen felállásban működnek majd az akadémiai kutatóhálózatok. Azt viszont nem tudja megmondani még, hogy van-e olyan kompromisszumos megállapodás, amely számukra is elfogadható, amely tartalmazza az intézetek működését, és a kutatók szabadságát is. Ezek biztosítása után az MTA elnöke elképzelhetőnek tartja, hogy megállapodás szülessen.

Reális esély van a megállapodásra, és bár az is benne van a pakliban, hogy nem születik megegyezés, Lovász László ezzel aligha számol. Mint mondta, a kormánynak sem érdeke, hogy leálljanak a kutatóintézetek és szétszéledjenek az ottani munkatársak. „Addig én ezért harcolni fogok” – a kérdésre, miszerint meddig vállalja ezt a „küzdelmet”, azt mondta a fenti kiegészítéssel, hogy egészen addig, ameddig a kutatóknak lehetőségük van folytatni a munkát, azon a színvonalon, amelyen eddig tették azt.

További részletek 17:30-kor, az ATV Híradójában.

atv.hu

További belföldi híreink