Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-02-12 12:46:00

Szakértő: konkrét megállapodások nem születtek Magyarország és Amerika között, de biztató a helyzet

Szent-Iványi István szerint vannak még tisztázásra váró feladatok, de elindult egy pozitív folyamat. A külpolitikai szakértő szerint minden magyarnak az az érdeke, hogy javuljon az ország kapcsolata Amerikával.

Új fejezetet szeretne nyitni az Egyesült Államok Magyarország felé, ennek a bizonyítéka Mike Pompeo magyarországi látogatása, amit azt jelzi, hogy az elkötelezettségüket szeretnék megerősíteni felénk – vélekedett Szent-Iványi István az ATV Start című műsorában. A külpolitikai szakértő arról beszélt mindkét félnek fontos volt ez a látogatás, melynek egyik feltétele volt a védelmi együttműködés felülvizsgálata és elfogadása, a másik a rakétavédelmi rendszer beszerzése Amerikától. Az amerikai kormány világossá tette, hogy céljuk Magyarország visszatérítése a szövetségi rendszerbe, és hogy a feltételeket tegyék világossá - folytatta.

Szent-Iványi szerint három fontos kérdés van: az egyik az energia probléma, miszerint Oroszországtól próbálja magát függetleníteni Magyarország. A másik fontos kérdés, hogy Ukrajna NATO-csatlakozását ne blokkolja Magyarország, végül pedig, hogy a Kína-orosz befolyásszerzési törekvésekkel szembeni fellépés.

A külpolitikai szakértő úgy látta, igazából konkrét megállapodások nem születtek, de a kezdet biztató.


"Ha a (Huawei) berendezései olyan helyen működnek, ahol fontos amerikai rendszerek is elhelyezkednek, az megnehezíti az együttműködést" – erről beszélt az amerikai külügyminiszter hétfői sajtótájékoztatóján. A magyar kormány ennek kapcsán úgy véli, nem jelent nemzetbiztonsági kockázatot a Huawei jelenléte Magyarországon.

A szakértő hozzátette: a Huawei esetében is látszódik, hogy vannak még tisztázásra váró feladatok, de elindult egy pozitív folyamat. Minden magyarnak az az érdeke, hogy javuljon a kapcsolatunk Amerikával, de ezt egy rakétavásárlással, vagy megállapodással még nem lehet elérni - jelentette ki.

A rakétavásárlásról nem tudunk részleteket - folytatta, annyit lehet tudni, hogy a NATO tagállamok megállapodtak abban, hogy a tagországok 2024-re a védelmi kiadásokat a GDP 2%-ára emelik, ami eddig Magyarországnál csak 1,1 % volt. Így most erős fegyverbeszerzési rendszer indult meg, amiből eddig kihagyták Amerikát, de ez most változni fog a rakétavásárlással – mondta Szent-Iványi.

A külpolitikai szakértő szerint, ha Magyarország teljesíti az amerikai elvárásokat, akkor szorosabbá válhat a kapcsolat, ám, ha nem történik változás, akkor az elhidegülés folytatódhat. Amerika bízik abban, hogy Magyarország ezen a területen határozottan változtatni fog - tette hozzá.

atv.hu

További belföldi híreink