Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-02-13 05:10:00

Lang Györgyi: a megrendelők nem fogadták jól, hogy kerekesszékkel gördült a színpadra

Egy kocsiút alatt döbbent rá arra, hogy valami nincsen rendben – erről mesélt Lang Györgyi a Jakupcsek Plusz című műsorban. A Pa-dö-dő énekese jól van, bár a lemondott fellépések jelezték: a megrendelők nem tudnak mit kezdeni azzal, hogy kerekesszékbe kényszerült.

Lang Györgyi: a megrendelők nem fogadták jól, hogy kerekesszékkel gördült a színpadra

Olyan művészeket látott vendégül Jakupcsek Gabriella a hétfő esti Jakupcsek Plusz című műsorban, akiknek egy betegség megváltoztatta az életüket. Az első vendég az a Lang Györgyi volt a Pa-dö-dő-ből, akinél szklerózis multiplexet diagnosztizáltak korábban, ami után kerekesszékbe kényszerült.

Lang elmondta, szinte már a pályája elején, 1985 körül diagnosztizálták nála a betegséget. Mindezt azután, hogy egy Pécsre tartó út alatt kettős látást érzékelt, olyannyira, hogy fél szemét letakarva jutott el a baranyai városba. Az orvosok először vérbajt állapítottak meg, az aznap esti előadását azonban így sem hagyta ki. Bár egy életet is le lehet élni tünetmentesen, és Lang Györgyinek is elég volt a szteroid gyógyszer szedése a diagnózis felállítása utáni húsz évben, később a járása mégis nehézkessé vált, és volt, aki azt gondolta, hogy éppen ittas állapotban van. Az énekesnő arról is mesélt, hogy a nézők jól fogadták azt is, amikor már kerekesszékkel gördült be egy fellépésére, a megrendelők azonban már kevésbé, így a fellépéseik száma is megcsappant emiatt.

„A gizdaságom meg a nagyképűségem egy kicsit alábbhagyott”

 – ezt már arra válaszolta, hogy változott-e a betegség hatására. Ugyanis a csúcson – mint mondta – nem mindig volt alkalmas arra, hogy „face to face” kapcsolatba lépjen az emberekkel egy-egy fellépést követően. Lang azt is elmondta: nem szokott az elmúlásra gondolni, illetve a halál nem egy szomorú dolog szerinte.

Börcsök Enikő eközben negyedéves színművészetisként tudta meg, hogy veseproblémája van, nyolc évig gyógyszeres kezelést kapott, majd 1998-ban jött a dialízis, amely után nem sokkal új vesét kapott. A színésznő úgy emlékszik, hogy ebben az időben „rettenetesen” bedagadt a keze és a lába, majd ezután az arca is, mégis azt gondolta, a sok munkából adódó fáradtság állhat a háttérben.

Az orvosnál kiderült, hogy komoly vesebetegség (nefrózis szindróma) áll a háttérben, és az orvos már akkor közölte vele, hogy idővel új vesére lesz szüksége. Volt egy olyan időszak az életében, amikor éveken keresztül minden másnap járt dialízisre, amely egy négyórás kezelés, a hitét mégsem vesztette el sohasem. Mint mondta, sokat segített neki az is, hogy mindig megajándékozta magát valamilyen aprósággal, amikor véget ért az adott napi kezelés.

Börcsök Enikő arról is beszélt, hogy az első veséjére nem kellett sokat várni, de az másfél év után kilökődött. A másodikra viszont három évet várt, és járt közben dialízisre, ami egy komoly és megterhelő időszak volt az életében. A színésznő elmondta, hogy ő egy motorbalesetes, győri agyhalott férfi veséjét kapta meg. Bár pozitívan tekint a jelenre és a jövőre is, de a beültetett szervvel már 15 éve él együtt, miközben az „átlag életkoruk” 13 körül szokott lenni, ezért szinte biztos abban, hogy lesz még „egy menet” a jövőben.

A műsorban Kulka János is beszélt betegségéről. A színésszel készített interjút itt tekintheti meg.

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink