Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-02-12 12:03:00

Kulka: a színpadon állni feloldozás

Gyökeresen megváltozott az élete Kulka Jánosnak akkor, amikor három évvel ezelőtt stroke-ot kapott. A színész állítása szerint eddig ideges, gőgös volt, de most már türelmes lett. Mindennapjairól elmesélte: több barátja ugyan elmaradozott, ám ő jókedvű, színházban is játszik, igaz néma szerepet.

Kulka: a színpadon állni feloldozás

"Ez egy börtön. Bezártság. De jókedvű vagyok, tényleg" - jelentette ki Kulka János a hétfő esti Jakupcsek Pluszban. A színész ugyanis három évvel ezelőtt kapott stroke-ot: tavaly nyáron aztán kiderült, sérült a beszédközpontja, afáziás lett. A stroke agyi katasztrófa, és ha ennek a következtében sérül a beszédközpont, azt nevezik afáziának. Egyszerre sérül három funkció: a beszédértés, maga a beszéd és előfordul olyan eset is, amikor komoly szómegtalálási nehézségei vannak a betegnek. A baj tehát nem jár egyedül, a három vezető tünet általában egyszerre szokott megjelenni. Ráadásul ezt kíséri a jobboldal érintettsége is, ami lehet súlyosabb és kevésbé súlyosabb, ehhez társul továbbá az olvasás és az írás nehezítettsége. Nem arról van szó, hogy a beteg nem tud olvasni, hanem egyszerűen nem tudja kimondani azt, ami le van írva, vagy amit gondol.

Arról, hogy hogyan változott meg személyisége és gondolkodása a régi énjéhez képest, Kulka azt mondta: egyfolytában a jövőn gondolkodik, de meg is nyugodott egyúttal. "Ideges voltam, gőgös. Annak most vége. Türelmesebb vagyok."

A színész betegsége ellenére ismét színpadra léphetett, - a Trafóban játszik a Móricz Zsigmond regénye alapján készült Árvácska előadásban - azt mondta: "három éve nem játszottam, annyira jó volt!" Majd arról beszélt: színpadon állni feloldozás, úgy is, hogy néma szerepet játszik. Csehov Cseresnyéskertjében is színpadra lépett, a három év kihagyás után félt nagyon a visszatéréstől. Régi hiúsága mára elmúlt, egészen mást lát a világból most, hogy már nem ő áll elől. Kulka János egyetértett azzal, hogy kapcsolatai is változtak, vannak barátai, akik nem merik felhívni, zavarban vannak.

"Megváltoztam, annyira furcsa. Most csönd van. Klasszik rádiót hallgatok, óvatosan vezetek. Óvatosan, lassan. Furcsa dolog, hogy mi történt három éve" - mondta Kulka.

A színésszel a stúdióba érkező segítője, Varga Sarolta logopédus azt tette hozzá: "Nagyon jót tesz Kulkának, hogy játszhat, föltölti energiával az, hogy emberek közé megy. Ő hatalmasat zuhant nagyon magasról a szakadékba, mégis méltósággal viseli. Felvállalta színészként, hogy nehezebben tud beszélni, ez egészen fantasztikus. Nem tudom, van-e olyan a világban, hogy valaki úgy tölt meg teátrumot, hogy egy néma szerepet elvállal stroke után?" - tette fel a kérdést a logopédus.

 

Ajánlom

További belföldi híreink