Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-02-12 17:04:00

Kolozsvárott is tüntettek az MTA átalakítása miatt

Az eseményen főleg kutatók és egyetemi oktatók vettek részt.

Kolozsvárott is tüntettek az MTA átalakítása miatt

Demonstrációt tartottak kedden Magyarország kolozsvári főkonzulátusa előtt a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) körüli bizonytalanságok miatt.

A közösségi médiában meghirdetett, hivatalosan be nem jelentett megmozduláson hozzávetőleg százan vettek részt, és a felhívásnak megfelelően sokan könyvvel a kezükben fejezték ki szolidaritásukat az MTA kutatóival.

Egyed Emese, a Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) magyar irodalom szakos professzora újságíróknak elmondta: a néma tüntetésen való részvételével egyfelől az együttérzését szeretné kinyilvánítani a magyarországi kutatókkal, másfelől a tervezett átalakításokkal szembeni erős kritikának is szánja a tiltakozást.


Hozzátette:

nem tartja jónak az MTA kutatási intézményrendszerének a tervezett átalakítását. Úgy vélte: nem jó elvenni a fiatalok kedvét attól, hogy Magyarországon maradjanak, és ott folytassák a kutatásaikat.

Rossznak tartotta, hogy a kutatói társadalom elkeseredett, rosszkedvű, és értelmetlennek látja, hogy más körülmények között kezdje újra a munkát.

A tüntetésen elsősorban kolozsvári magyar egyetemi oktatók, kutatók vettek részt.


Kedden a BBTE vezetősége és a kolozsvári Nemzeti Kisebbségkutató Intézet kutatói is közleményben adtak hangot aggodalmuknak a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) és kutatóintézeti hálózata körül kialakult bizonytalanság miatt.

A transindex.ro azt írja, a tüntetők flashmobot is tartottak a főkonzulátusnál, a portál szerint körülbell hatvanan jelentek meg. Képeket az eseményről ezen a linken tud megnézni.

atv.hu/MTI

További belföldi híreink