Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-02-12 20:31:00

Kiderült: nem kötik az életkezdési támogatást a Magyarországon maradáshoz

A kormány 7 pontos családtámogatási akciótervéről árult el részleteket az ATV Egyenes beszédben Novák Katalin.

A család– és ifjúságügyért felelős államtitkár szerint vannak ugyan kritikus hangok, de nagyon sokan érdeklődnek a vasárnap, Orbán Viktor által bejelentett 7 pontos családtámogatási akcióterv részleteiről.

Novák Katalin a műsorban bejelentette, hogy a fiataloknak, akik felveszik az életkezdési támogatást, nem kell semmilyen egyéb díjat fizetniük, a hitelbírálati és egyéb költségeket az állam átvállalja helyettük. Az államtitkár elmondta, nem kötik ahhoz sem a támogatást, hogy hosszú távon Magyarországon kelljen élnie annak, aki azt igénybe veszi.

Novák Katalin felidézte, újdonság, hogy a támogatás és a kedvezményes hitel használt ingatlan vásárlására is fordítható, a kormány pedig azért ilyen intézkedéseket jelentett be, mert a felmérések azt mutatják, hogy a legtöbben nem bérlakásban, hanem saját tulajdonúban szeretnének élni és ebben akarnak segítséget nyújtani.

A családügyekért felelős államtitkár kérdésre válaszolva közölte, az egyszülős családok sem érnek kevesebbet, az otthonteremtési támogatás a gyerekeiket egyedül nevelőkre is vonatkozik, példaként említette, hogy egy gyerekeit egyedül nevelő anya is felveheti a csokot és a hozzá kapcsolódó kedvezményes hitelt. Beszámolt arról is, hogy az elmúlt években a válások száma 23 százalékkal csökkent, miközben másfélszeresére nőtt a házasságkötések száma. A családtámogatásokra fordított 960 milliárd forintot pedig 2010 óta mára 2000 milliárdra nőtt - fogalmazott a fideszes politikus, aki a mélyszegénységre vonatkozó kérdésekre úgy reagált: nem állítják, hogy mindenki azt csinálja, amit szeretne és ott dolgozik, ahol szeretne, de aki ma dolgozni akar Magyarországon, annak van lehetősége rá, ezt mutatja a 3,5 százalékos munkanélküliség és ezt akarja támogatni a kormány. Hozzátette: a tavaly őszi konzultáción is bebizonyosodott, hogy az emberek egyetértenek azzal, hogy munkavégzéshez kössék a támogatásokat.

A családi pótlék emelésével kapcsolatban pedig azt mondta, az valóban nem emelkedett 2010 óta, azonban a gyermekek után járó adókedvezménnyel, az ingyenes étkeztetéssel és tankönyvekkel és más intézkedésekkel ugyanúgy a gyermekes családokat segítették.


atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink