Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-02-12 07:23:00

Karácsony: súlyos hibát követtem el, bocsánatot kérek

Karácsony Gergely a múlt héten a Hír TV-nek elég szerencsétlen interjút adott, amiben azt mondta, hogy nem nácizmus listázni a zsidó képviselőket.

Karácsony: súlyos hibát követtem el, bocsánatot kérek

A kérdés a Jobbik képviselőjének, Gyöngyösi Mártonnak elhíresült parlamenti felszólalása miatt került elő, illetve az ellenzéki együttműködés, a Jobbikkal való együttműködés miatt.

A Mazsihisz hétfőn közleményt adott ki, melyben közölték: elfogadhatatlan számukra bármilyen politikai célú listázás, és ilyesmi akár mégoly tétova mentegetését is hibának tartják.

Karácsony Gergely a Mazsihisz közleménye után a Facebookon posztolt. Azt írta:

"Egyetértek a Mazsihisszel, súlyos hibát követtem el. Ismételten bocsánatot kérek mindenkitől, akit megbántottam. Természetesen én is elfogadhatatlannak tartom az állampolgárok politikai célzatú listázását".

Aggodalmának adott hangot Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus (WJC) elnöke amiatt, hogy jelek szerint szövetséget fontolgat a Jobbikkal a magyar ellenzék más részének több politikusa.

Ronald S. Lauder a WJC honlapján megjelent beszámoló szerint kijelentette, hogy nemrégiben Magyarországon járt, mivel az utóbb hónapokban olyan hírek jutottak el hozzá, melyek szerint néhány ellenzéki politikus kész arra, hogy "esetleg szövetségre lépjen a szélsőséges Jobbik párttal".

"Magyarországi látogatásomon döbbenten tapasztaltam, hogy a hírek igazak" - mondta Lauder. "Alig pár éve a Jobbik azzal tűnt ki, hogy nyíltan antiszemita, rasszista, idegengyűlölő hangot ütött meg és ilyen ideológiát követett. A párt tagjai és vezetői azóta is vergődnek gyűlöletkeltő nyilatkozataik és tetteik mocsarában. Egy ideje a Jobbik ugyan megpróbálja átcímkézni magát, ám konkrét tettekben alig tett valamit azért, hogy elhatárolja magát antiszemita gyökereitől, vagy hogy gátat vessen a párt helyi szervezeteiben folyó antiszemitizmusnak és rasszizmusnak" - vélekedett Lauder.

A Zsidó Világszervezet elnöke szerint a Jobbiknak sokkal hihetőbben kell példáznia, hogy ellenzi az antiszemitizmust és a rasszizmust, és tettekkel bizonyítania, hogy nem jelent fenyegetést a Magyarországon élő zsidó közösség biztonságára, jólétére, sem más kisebbségére. Lauder szerint amíg ez nem történik meg, a Jobbikra mind a magyar parlamentben, mind pedig nemzetközi közösségben szövetségre alkalmatlan kitaszítottként kell tekinteni, és veszélyes bármelyik magyar politikai pártnak együttműködnie vele, beengedni a magyar politika fősodrába.

atv.hu/Index

További belföldi híreink