Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-02-12 15:13:00

A vidéki kétgyerekes családok is jól járhatnak az új CSOK-kal

Nagy előrelépés lehet a kétgyermekes családoknak a vasárnap bejelentett CSOK kibővítése, akik így már nagyobb lakásba költözhetnek. Azonban míg egy kistelepülésen egy komplett házat vásárolhatnak állami segítséggel, addig Budapesten nagyjából egy plusz szobára lehet elég a támogatás. A Duna House vezető elemzője szerint bár a lakásárak emelkedése mérséklődik, a jelenlegi intézkedések ugyanakkor – nagy valószínűséggel – megjelennek majd a lakásárakban is.

A vidéki kétgyerekes családok is jól járhatnak az új CSOK-kal

 Több évre támaszt adhat, vagy is felpörgetheti a lakáspiacot a vasárnap, Orbán Viktor által bejelentett család- és lakástámogatási rendszer bővítése. A pontos hatást viszont csak a részletes szabályozás ismertetése után lehet számszerűsíteni – ez derül ki az ingatlan.com elemzéséből.

Az irodavezető gazdasági szakértője szerint azok a kétgyermekes vagy két gyermeket vállaló családok is jól járhatnak, akik a meglévő lakásukat eladják és a vissza nem térítendő támogatás, valamint kedvezményes hitel segítségével másik, nagyobb lakásba költöznek. Mint ismert – a jogszabályokban még konkrétan nem részletezett intézkedések szerint –

a CSOK keretében a kétgyermekes családok 10 millió, a három- és a többgyermekes családok 15 millió forint kamattámogatott kölcsönt vehetnek már igénybe használt lakás vagy ház vásárlására, de a használt lakásokra vonatkozó korábbi 35 millió forintos plafon is megszűnik.


 
Az ingatlan.com – hivatalos adatokra támaszkodva – azt írta: többszázezres az érintettek köre, ugyanis tavaly a kétgyermekes és két felnőttből álló családok száma meghaladta a 300 ezret. Ehhez jönnek még azok, akik a jövőben vállalnának gyermeket, gyermekeket. Az, hogy a használt lakások piacán hozhat további élénkülést a támogatási rendszer bővítése azért is valószínűsíthető szerintük, mert a 2015 közepén elindított Családi Otthonteremtési Kedvezmény keretében támogatáshoz jutó háztartások közül 10-ből 7 használt lakás vásárlásához vette igénybe az állami támogatást.

Az ingatlan.com elemzése szerint, ha egy család jogosult a két gyermek után járó 1,43 millió forintos vissza nem térítendő támogatásra, valamint a 10 millió forintos kedvezményes hitelre, akkor Budapesten a 600 ezer forint körüli februári kínálati átlagárak alapján 15-20 négyzetméterrel, azaz egy tágasabb szobával vagy akár két kisebb szobával nagyobb lakásba költözhetnek. Debrecenben és Győrben pedig 30 négyzetméterrel nagyobb lakásra lehet esélyük az érintett családoknak.
 
Ebből kiindulva Balogh László hozzátette, hogy a vidéki városokban a kedvezményes hitelből és a vissza nem térítendő támogatásból álló 11,43 millió forint már önmagában is elég lehet egy-egy lakásra, míg a megyeszékhelyeken és megyei jogú városokban 59 négyzetméteres lakás is kijön a megemelt támogatásból.
 
Közben a Duna House vezető elemzője azt mondta az ATV Start című műsorban, hogy az ingatlanpiac „nagyon gyorsan” szokott reagálni bármilyen bejelentésre, beruházásra, építkezésre, főleg a környékbeli árak. Benedikt Károly úgy véli: kis mértékben ez befolyásolhatja az ágazati árakat. Nehéz megjósolni a jövőt, de a szakértő szerint későbbi hatások várhatóak, tekintve, hogy júliustól lépnek életbe a bejelentések, és – bár a piacon az emelkedés mérséklését jelzik előre – ennek hatása szintén az áremelkedésben fejeződhet ki. Mint mondta,

tavaly 13% körüli volt az egész éves növekedési ütem az ingatlanpiacon, idén is 8-12% közötti éves áremelkedés várható, és pár százalékot bizonyára a kibővített CSOK miatt is emelkedni fognak az árak.


 
Arra reagálva, hogy a CSOK-nál a 35 millió forintos értékhatárt is eltörölték, azt felelte az ingatlanpiaci szakember, hogy ez főleg a nagyvárosi környezetben és Budapesten fontos változás, merthogy a fővárosban 30-35 millió forintért már csak egy átlagos 40-60 négyzetméter közötti lakást lehet csak venni.

Életszerű lépésnek véli, a családok elől így ugyanis elhárult az akadály, hogy nagyobb és kényelmesebb otthonba költözzenek. Benedikt azt is kiemelte, hogy az újépítésű lakások árai nem valószínű, hogy csökkennének, mert nagy a kereslet irántuk, illetve csupán pár százalékát teszik ki az egész szektoron belül.

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink