Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-02-12 06:20:00

Újabb kormányzati leállás jöhet az USA-ban?

Továbbra sem közelednek a felek álláspontjai egymáshoz az amerikai politikában, így elképzelhető, hogy újabb kormányzati leállással kell szembenéznie a politikának.

Újabb kormányzati leállás jöhet az USA-ban?

Mint ahogyan arról mi is beszámoltunk január végén, véget ért az amerikai történelem leghosszabb, 35 napig tartó részleges kormányzati leállása, amelynek során 800 ezer alkalmazottat küldtek kényszerszabadságra, de olyanok is voltak, akik fizetés nélkül dolgoztak.

Bár átmenetileg újraindult a munka, a BBC most arról ír, hogy az újabb kormányzati leállás sem zárható ki azzal, hogy a kongresszusi megbeszélésekben nem történt érdemi előrelépés, miközben a Donald Trump elnök által aláírt, a kormányzat működéséhez három hétre elegendő költségvetésről szóló megállapodás pénteken lejár.

Az Egyesült Államokat uraló két politikai erő közötti legnagyobb ellentétet továbbra is az okozza, hogy mennyi okmány nélküli bevándorlót lehet fogva tartani, mint ahogyan az is, hogy mennyit fordítsanak a mexikói határra épülő falra, amely az amerikai elnök 2016-os kampányígéretei között szerepelt. Az sem tisztázott, hogyan fog létrejönni egy megállapodás, tekintve, hogy a Reuters egyik neve elhallgatását kérő forrása szerint egyelőre nincs tervben további tárgyalás a felek között.

A legutóbbi „holtpont” – írta a portál – a demokraták követelése lehetett, miszerint korlátozzák a már USA-ban lévő, de nem ellenőrzött és ezáltal a vámhatóság által fogva tartott bevándorlók számát. A demokraták 16500-ban határozták meg az ilyen esetekre fenntartható ágyak számát a befogadó állomásokon. Ezzel szeretnék rávenni arra a vámhatóságot, hogy a bűnügyi háttérrel rendelkező migránsokkal foglakozzanak, és ne azokkal, akik mondjuk tovább maradtak, mint amennyire a vízumuk engedélyezte volna, és akik egyébként nem jelentenek veszélyt.

Mindemellett a fal költségvetéséről sincs közös álláspont: míg Trump 5,7 milliárd dollárt szánt a falra, addig a demokraták semmiféleképpen sem szeretnének kétmilliárd fölé menni, és ez már így is a legnagyvonalúbb ajánlat lenne a részükről. Eközben a tervek szerint az amerikai elnök több mint 3700 katonai egységet küldene a határra, annak védelme érdekében. A határmenti államok demokrata kormányzói ugyanakkor – Trump felhívása ellenére – visszahívják csapataikat a mexikói határról.

Az amerikai elnök ugyanakkor nem úgy tűnik, hogy letett volna a falról. A január vági megállapodás után jelezte, hogy a határ megépítésétől. Ha ez nem sikerül korrekt megállapodással, akkor február 15-én "vagy ismét részlegesen leáll a kormányzati munka, vagy élni fog a törvények és az Egyesült Államok alkotmánya biztosította hatalmával és rendkívüli állapotot hirdet ki". Ettől függetlenül arról sem mondott le Trump, hogy további támogatókat szerezzen magának céljához, nem véletlen, hogy hétfőn már texasi El Paso-ban tartott gyűlést, részben a már említett okok miatt.

A legutóbbi leállásban – amely már a légiközlekedést is veszélyeztette – mintegy 420 ezer szövetségi alkalmazott nem kapott fizetést, míg további 380 ezret szabadságra küldtek.

atv.hu

További belföldi híreink