Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-02-11 16:50:00

Orbán évértékelői: 203 oldalnyi szöveg, legtöbbször a „magyar” szót emlegette

Húsz éve értékeli az elmúlt évet Orbán Viktor, hol miniszterelnökként, hol ellenzéki politikusként. A fő csapásirány évente változott, az elmúlt 3-4 évben viszont a bevándorlás minden más témát kiszorított.

Orbán Viktor miniszterelnökként kezdte évértékelői karrierjét 1999-ben, vagyis éppen 20 éve. Az itthon korábban ismeretlen évértékelés leginkább az amerikai elnökök által 1913 óta minden évben megtartott State of the Union beszédhez hasonlít, már csak abban is, hogy azt is általában január végén, február elején tartják.

A miniszterelnök évértékelői sokat változtak az évek folyamán. Többnyire egyedül beszélt, de volt olyan alkalom is, amikor Kudlik Júliával és Rákay Philippel beszélgetett. Sőt, a közönség soraiba eleinte meghívták az ellenzék vezetőit is. 2002-ben még abból volt balhé, hogy a meghívás ellenére az ellenzéki pártok elnökei és frakcióvezetői nem mentek el az Orbán-beszédre. A beszédek tartalma eleinte komoly és irányadó kinyilatkoztatásokat tartalmazott, melyeket Orbán Viktor vicces anekdotákkal szakított meg.

A Heti Napló megnézte a miniszterelnök évértékelőit a számok tükrében: ha Orbán Viktor minden eddigi beszédét egy dokumentumba sűrítjük, akkor 11-es betűmérettel 203 oldalnyi szöveget kapunk.


Ez 593635 karakter és 98110 szó. Legrövidebb beszédét 2002-ben, a leghosszabbat 2009-ben tartotta. A miniszterelnök kedvenc szava a „magyar”, amit az elmúlt 20 év szövegeiben összesen 415-ször használt. A legtöbbször használt megszólítása a „Tisztelt Hölgyeim és Uraim!” 354-szer fordult így a közönségéhez, 144-szer viszont a „kedves barátaim” kifejezést használta.

Soros György nevét a miniszterelnök 14-szer említette az elmúlt 20 év évértékeléseiben, először éppen 10 évvel ezelőtt, igaz, akkor nem is igazán negatív környezetben. Az összes többi az elmúlt két év beszédeinek terméke, ahol már Soros-hálózatról, birodalomról, sőt külön besorolást kapott.

Természetesen a számoknál fontosabb, hogy Orbán Viktor évértékéleseiben szinte mindig megjelent egy markáns üzenet, beszéljünk akár a 2002-es "három szoba, három gyerek, négy kerék" klasszikusról, vagy amikor 2014-es választási évben harcba hívta híveit. Ezek gondosan megfogalmazott szlogenek jelentették a gerincét az - egy idő után - kormányon is folytatott folyamatos kampányhadjáratnak.

Ahogyan haladunk az időben előre, úgy egyszerűsödnek le a beszédek. A ’99-es beszédben szereplő, bonyolult gazdasági folyamatokat, az infláció mértékét és a gazdasági növekedés görbéjét leíró képletek gyorsan kikopnak. Az első beszéd 37 pontos programja 2000-re már 10 pontra szerényül, a 2010-es évek második felének vége felé pedig már egy szóban teljesedik ki a program. Amikor pedig megérkezünk a 2010-es évekbe, szinte teljesen háttérben szorul az oktatás és az egészségügy és egyáltalán a belpolitikai problémák, szinte mindent elsöpör a bevándorlás, Soros, valamint a Brüsszel elleni hadjárat.

atv.hu

További belföldi híreink