Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-02-11 10:39:00

Miről tárgyal az amerikai külügyminiszter Orbánnal és Szijjártóval?

Megérkezett Budapestre Mike Pompeo, aki Orbán Viktorral, Szijjártó Péterrel és Benkő Tibor honvédelmi miniszterrel is tárgyal, de a Helsinki Bizottság a TI és a TASZ képviselőivel is találkozik. Kérdés, hogy az "ártalmas" orosz befolyásról, gázszállítási szerződésekről tárgyalnak-e, napirenden lesz-e az amerikai rakétavásárlás és mit kér cserébe a miniszterelnök az amerikai külügyminisztertől? Megegyeznek-e arról is, hogy amerikai csapatok külön felhatalmazás nélkül mozoghassanak Magyarországon?

Miről tárgyal az amerikai külügyminiszter Orbánnal és Szijjártóval?

John Bolton, az amerikai elnök nemzetbiztonsági főtanácsadója a múlt heti Twitter üzenetében nem csak azt árulta el - miután megbeszélést folytatott Szijjártó Péterrel a Fehér Házban -, hogy Mike Pompeo külügyminiszter hétfőn érkezik Budapestre, hanem azt is, hogy körülbelül milyen témák lesznek a villámlátogatáson, a tárgyalóasztalon. Kitwittelte ugyanis, hogy ő miről tárgyalt a magyar külügyminiszterrel. Bolton első helyen említette a védelmi együttműködést, aztán az energia diverzifikációt és a szembeszállást az "ártalmas" orosz befolyással, valamint a NATO-elkötelezettséget.

Gáz

Az amerikai külügyminiszter budapesti villámlátogatásán így kellemetlenebb, a Moszkvához fűződő túl szoros kapcsolat kérdése is szóba kerülhet. Az amerikai külügyminiszter budapesti látogatásáról Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken a gázszállítási/energiaügyi kérdések kapcsán azt mondta: Európa gyengesége, hogy az elmúlt évtizedekben nem történt meg a diverzifikáció és nem csökkent eléggé az orosz gáztól való függőség. A magyar kormány törekszik a diverzifikációra. "Az ár a nehéz" az amerikai tárgyalásokban. Ha az ár nem lenne versenyképes, akkor az a cél, hogy nemzetstratégiai szempontból olyan előnyös helyzetbe kerüljünk, ami miatt a magyar kormánynak mégis megéri a gázvásárlás - fogalmazott a miniszter. A múlt héten Szijjártó Péter a földgázimport diverzifikációs lehetőségéről tárgyalt Rick Perry amerikai energiaügyi miniszterrel Washingtonban. Magyarország minden szükséges intézkedést meghozott annak érdekében, hogy számottevően függetleníteni tudja magát a jelenleg szinte kizárólagosan Oroszországból beszerzett gáztól - mondta Szijjártó Péter. A diverzifikáció következő lépése most Magyarország egyik NATO- és egyik európai uniós szövetségesén múlik - hívta fel a figyelmet a külügyminiszter.

Ami az amerikai cseppfolyós gázt illeti: a horvátországi Krk LNG terminálja, akkor lehet igazán sikeres, ha Magyarország is támogatja.

Rakétavásárlás?

Magyarország 2023-ra azt vállalta, hogy egy közepes, 2028-ra pedig egy nehéz dandárt ajánl fel a NATO kötelékébe. Ennek a teljesítéséhez tűzéreszközök, harckocsik, légvédelmi eszközök, csapatszállító repülők, helikopterek is kellenek, és ezek közül sokat be kell szerezni - mondta a pénteki kormányinfón Gulyás Gergely. A Zrínyi '20-26 haderőfejlesztési program keretében a meglévő, orosz helikopterek javítása már nem lehetséges, tehát új eszközöket kell venni. Ahol magyar tartás lehetséges, az a kívánatos, de ahol nem lehet, ott a tárgyalások-megállapodások folyamatban vannak - mondta Gulyás Gergely.

A hétvégén a Direkt36 azt írta: a mai Pompeo-tárgyalások kiemelt témája lehet az a rakétavásárlás, amellyel Magyarország próbálhat enyhíteni a hűvös amerikai-magyar viszonyon. Az Egyesült Államok nincs túlságosan elragadtatva attól, hogy az Orbán Viktor egy NATO-tagország vezetőjeként keresi Oroszországhoz és Kína kegyeit, és attól sem, hogy megpendítette, Ausztriához hasonlóan katonailag semleges országgá tenné Magyarországot. Ezt is feledtetné a rakétavásárlás, amelyet honvédelmi miniszterként nemrég Benkő Tibor is a következő nagy fejlesztési feladatként jelölt ki a Magyar Honvédség számára - írta a Direkt36 és a cikkben azt valószínűsítették a Raytheontól vesz légvédelmi rakétákat.

Az Egyesült Államok a kecskeméti katonai repülőtér fejlesztésére adna pénzt "cserébe". Az amerikai törvényhozás már korábban megszavazta azt az 55 millió dolláros (kb. 15 milliárd forint) támogatást a magyar katonai infrastruktúra fejlesztésére, ami hivatalosan az ártalmas orosz külpolitikai terjeszkedés megakadályozására hivatott European Deterrence Initiative része.

(A lengyelek egyébként 414 millió dollárért rakétatüzérséget vesznek az Egyesült Államoktól.)

A Wall Street Journal és az Átlátszó közös cikkben írta meg, hogy az amerikaiaknak nem tetszik az Orbán-kormány közeledése Kínához az sem, és hogy a magyar miniszterelnök ausztriai-típusú semlegességre hivatkozik. Mindezen aggályok valószínűleg szerepelnek a megbeszéléseken. A CEU-ügye azonban várhatóan nem lesz hivatalos napirendi pont, ahogyan a demokrácia-deficit - sajtószabadság vagy a tudományos szabadság - kérdése sem. Orbán Viktor és Szijjártó Péter a WSJ-cikkről azt mondták, hogy a Pompeo-látogatás előtti dezinformációs zavarkeltés, illetve hogy hazugság.

Aláírják-e a DCA-t?

A magyar fél halogatja a megújítandó kétoldalú katonai együttműködésről szóló szerződés, a DCA aláírását, emiatt a hírek szerint feszültség alakult ki a magyar-amerikai kapcsolatokban: a kérdés ugyanis az, hogy az amerikai csapatok kaphatnak-e úgynevezett általános mandátumot, vagyis, hogy magyar területen további külön magyar parlamenti felhatalmazás nélkül mozoghatnak-e egységeik - írta a Direkt36.

A forrásaik szerint Magyar Levente államtitkár még fenntartásait hangoztatta, és Jugoszlávia 1999-es NATO-bombázását idézte fel, mint mondta, veszélyes lenne az országra, ha az Egyesült Államok Magyarország területéről külön magyar felhatalmazás nélkül indíthatna támadásokat. Az amerikaiak szerint ez indokolatlan félelem, más országokkal, például Nagy-Britanniával rég kidolgozták, hogy az ilyen eseteket hogyan lehet kezelni.

Szijjártó Péter február 6-i washingtoni találkozója és az azt követő napokban azonban jelentősen közeledtek az álláspontok.

Sajtótájékoztató

Az előzetesen tervek szerint az amerikai külügyminiszter délután Szijjártó Péterrel tart közös sajtótájékoztatót, és azt követően megy a Várba Orbán Viktor miniszterelnökkel tárgyalni.

További belföldi híreink