Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-02-11 06:20:00

"Mindig beteg a gyerek" - Veszélyes és egészségtelen a levegő országszerte

Veszélyes és egészségtelen a levegő többfelé az országban. A magas szállópor koncentráció köhögést, nehézlégzést valamint szív és érrendszeri problémákat is okozhat. Ilyenkor a kisgyerekeknek és az időseknek nem ajánlott a levegőre menni.

 A ködös párás időben azonnal romlani kezdett a levegő minősége. Putnokon a veszélyes szintet is elérte.

„Itt mindig rossz a levegő, a gyereket is elég keveset szoktam kihozni, lehet érezni, mert mindig beteg.” - mondta egy helyi lakos.

Putnok mellett Miskolcon, Dunaújvárosban és Sajószentpéteren egészségtelen a levegő, további tíz városban, köztük Budapesten pedig kifogásolt.


„A kisméretű aeroszol részecskék jelentős koncentrációja meghaladta az egészségügyi határértéket, ilyen esetben nem csak az érzékeny lakosságcsoport hanem az egészséges emberek szervezetét is megterheli a levegőminőség.”

- mondta az ATV Híradónak Szigeti Tamás, levegőhigénés szakertő.

A levegő minőségének romlásáért, most is a megnövekedett szállópor koncentráció felelős. Ilyen esetekben azt javasolják, hogy minél kevesebb időt töltsenek az emberek a szabadban.

„A környezeti ártalmak közül a dohányfüst után a levegőszennyezés követeli a legtöbb halálos áldozatot.” - ezt már a tüdőgyógyász Mucsi János mondja aki szerint szmogos időben többen kerülnek kórházba és megnő a szív érrendszeri halálozások száma is.

„Minél kisebb egy szállópor részecske, annál mélyebbre lejut a szervezetben. A léghólyagocskáknak a falán a 2 és fél mikronnál kisebb részecskék átjutnak, bekerülnek a véráramba, és ott egy idegen anyagként funkcionálnak, az immunrendszerünk felismeri őket és megpróbálja őket kiküszöbölni, trombózis keletkezik, emiatt a szív érrendszeri halálozás megnő" - tette hozzá a tüdőgyógyász.

A kellemetlen ködös, párás idő, nem tart sokáig, vasárnap éjszaka változás érkezik, viharos széllel.

„Egy hidegfront éri el hazánkat az éjszakai órákban, és ez csapadékot is hoz meg, megerősödik a szél is pluszban, tehát tulajdonképpen ezt a nedves, párás levegőt itt a főváros térségéből nagyon gyorsan el fogja tüntetni." - mondta Török László, meteorológus.


A romló levegőminőség ellen tudatos fűtéssel és tudatos autó használattal lehet a legtöbbet tenni.

atv.hu

További belföldi híreink