Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-02-11 07:22:00

Mi került fel váratlanul, és mit húzott ki Orbán a 7-es listáról?

A miniszterelnök döntött, mit húz ki, és mit tesz föl a tegnap a Várkert Bazárban bejelentett 7 pontos családvédelmi listára. A "gépkocsikedvezményről" tavaly ősszel volt szó, a nemzeti konzultációs íven nem szerepelt. A gyerekvédelemről pedig a miniszterelnök maga beszélt, de kimaradt, az eredetileg jelentős emeléssel 25-30 milliárdosra tervezett falusi CSOK-ra is várni kell még néhány hetet.

Mi került fel váratlanul, és mit húzott ki Orbán a 7-es listáról?

A Várkert Bazárban 7 pontos családvédelmi akciótervet jelentett be tegnap délután a miniszterelnök. A várakozásokhoz képest azonban Orbán Viktor okozott némi meglepetést. Nemcsak azzal, hogy a "csodafegyvernek" kikiáltott főállású anyaság intézményét – mely a nemzeti konzultációs íven az 5. pontban szerepelt és 1 277 906 válaszadó (93.72 százalék) tartotta jó döntésnek – nem élesítették. Erről a múlt héten az egyik kormányzati forrásunk már jelezte, hogy "nem most" vezetik be.

Az a nemzeti konzultációs pont, hogy a családtámogatást munkavégzéshez kell kötni, az anyasági "szolgálat" elismerése mellett megtestesül abban a tegnap bejelentett intézkedésben – amit még tavaly a Magyar Idők harangozott be –, hogy azok az asszonyok, akik legalább 4 gyermeket szültek és neveltek, életük végéig mentesülnek a személyi jövedelemadó fizetése alól. (Az akkori hírek szerint még 3 gyereknél húzták volna meg a határt.)

A nemzeti konzultáción az egyik legnagyobb támogatottságot a gyerekek biztonságára vonatkozó állami kötelezettség kérdése kapta, "ez egy szívkérdés" – fogalmazott Orbán Viktor januárban a legutóbbi rádióinterjújában. A miniszterelnök épp ezért, mint akkor mondta, megbízta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert, „hogy keretbe foglalja a gyermekvédelem modern kori kihívásait és az arra adható kormányzati válaszokat”. Ezt azonban most mégsem jelentette be a 7-es listán.


Orbán Viktor az egész kormánypolitikát arra építi, hogy legyenek olyan pontok a magyar társadalomban, melyeket "egyetértési pontnak" lehet nevezni. És ezekre próbálja felépíteni a kormánydöntéseket.

A fiatalok életkezdésének a támogatásáról Novák Katalin család- és ifjúságügyi államtitkár a nemzeti konzultáció alapján összeállított egy "hosszú és nagyon drága" családvédelmi akciótervet, és első helyre tették a fiatal családosok támogatását, amelynek keretében bevezethetnek egy a magyar szociál- és családpolitikában eddig új "átütő erejű" elemet – mondta még január végén a miniszterelnök. Ez lett a 7-es lista első pontja – ami a nemzeti konzultáció 3. kérdése volt –, hogy a fiatalokat 5-10 milliós életkezdési kölcsönnel kell segíteni. „Nem lesz olcsó, de a bevezetése nem lehetetlen" – mondta a miniszterelnök még korábban. A mostani bejelentése szerint minden 40 év alatti nő, aki az első házasságát köti, a közös élet kezdéséhez 10 millió forintos kedvezményes kölcsönben részesülhet. A törlesztést az első gyermek érkezésekor 3 évre felfüggesztik, a 2. gyermek érkezésekor újabb 3 évre felfüggesztik, ebben az esetben a tőketartozás harmadát nem kell visszafizetni. Ha 3. gyermek is érkezik, a kölcsön további részét teljes egészében elengedik.

A 7-es listára szintén felkerült, hogy a 3. és minden további gyermek születése esetén 1 millió forintot vállalt át az állam a nagycsaládosok jelzáloghiteléből. Mostantól Orbán Viktor bejelentése szerint már a második gyermek születésekor elengedik az 1 milliót, a 3.-nál 4 millió forintot, minden további gyermek születésekor pedig újabb 1-1 milliót vállal át az állam.

A kormány ugyanis azokra a felmérésekre figyelt, amik – mint megírtuk –, azt mutatták: a magyar fiatalok családban gondolkodnak, de a felnőtté válás kapujában – az anyagi nehézségek miatt –, alább adják terveiket, és a végén kevesebb gyereket vállalnak, mint amit néhány évvel korábban eredetileg gondoltak. Ezért van olyan kormányzati intézkedésekre szükség, hogy a fiatalok ne adják fel gyermekvállalási álmaikat. A másik elv az volt, hogy több gyerek vállalása esetén több támogatást adjanak. Ez is konkrét intézkedésként került most a 7-es listára: bővítik a CSOK kedvezményes hitelét, többgyermekes családok a hitelt immár használt lakásokhoz is felhasználhatják.

A falusi CSOK azonban, melyről Gulyás Gergely is azt mondta, hogy jelentős összeggel emelkedik - sőt, be is jelentették, hogy 25-30 milliárdot fordítanak rá – valamiért mégsem került be a 7 pontos akciótervbe.  A miniszterelnök a Várkert Bazárban türelmet kért, mint mondta a falusi CSOK-ra még kicsit várni kell, de néhány héten belül az ő részükre szabott külön bejelentést fog tenni – ígérte tegnap a miniszterelnök. (A kormányközeli Figyelő beharangozta a múlt héten a falusi CSOK "felturbózásának" a bejelentését az évértékelőn, és az atv.hu is írt róla annak kapcsán, hogy országszerte 230 ezer üres lakóingatlan kerülhet használtként a CSOK-rendszerbe.)

Bekerült viszont az az új elem, amiről az atv.hu tavaly október elején írt: az akkori "szélesebb", még nem hivatalos listán szerepelt a nagycsaládosok gépkocsikedvezménye is. Ez a kérdés nem szerepelt a családügyi nemzeti konzultáción, mégis feltette Orbán Viktor a 7-es listájára, az 5. pont lett: e szerint elindítják a nagycsaládosok autóvásárlási programját. A legalább 3 gyermeket nevelők legalább 7 személyes új autó vásárlásához 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphatnak.

A teljes bölcsődei ellátás sem szerepelt a konzultációs íven. Viszont tegnap Orbán Viktor bejelentette: 3 év alatt 21 ezer új férőhelyre lesz szükség, év végére Orbán Viktor ígérete szerint ebből megépítenek 10 ezret, 2020-ban további 5, 2021-ben pedig 6 ezret. 2022-re minden szülő, aki akarja, bölcsődébe viheti a gyermekét.

Az olyan konzultációs kérdést, hogy a gyereknek joga van anyához és apához is, nehéz lett volna konkrét intézkedésben megjeleníteni, hacsak nem a "hivatásos szülők" program keretében. Ez a szakértői elképzelés ugyanis azt is tartalmazza, hogy meghatározott idő elteltével az apa, vagy más családtag is lehet "hivatásos szülő". Ezt nemzeti konzultációs pontot viszont, ha úgy tetszik, részben kiváltották a nagyszülői gyed bevezetésével. Ha a szülők úgy döntenek, a nagyszülők maradhatnak gyeden helyettük.

A nemzeti konzultációs íven szerepelt a kétharmados védelem a költségvetési családi támogatások esetében. Ez nem került fel a 7-es lista intézkedései közé. Erről korábban a minisztereknök azt mondta, hogy "nagyon nehéz kérdés". De azért tettek le róla, mert nem akartak "túl mélyre menni".  Vannak bizonyos elemei a családpolitikának, amiket érdemes alkotmányos szinten rögzíteni, de túl sok részletet azért nem akartak, "mert ha egy másik kormány jön, amely más irányba menne, és a nép ebben támogatná, akkor nem lenne jó, ha túlságosan szűkre szabná a terüket az alkotmány" - indokolta a kétharmados alkotmányos védelem elmaradását még az évértékelő előtt Orbán Viktor.

Azt viszont alaptételként fogalmazta meg a Orbán Viktor az évértékelőn – szerinte a konzultáció "történelmi" döntése ez volt –, hogy ha vannak is demográfiai gondjaink, akkor azokat nem migrációval, nem bevándorlással kell megoldani. "Ha szükségünk van emberekre, mert fogyunk, akkor családpolitikával kell elérni, hogy a fiatalok több gyereket vállaljanak" – mondta és ezzel a gyerekvállalást/születést állította a bevándorlással szembe.

 

Ajánlom

További belföldi híreink