Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-02-11 18:40:00

Két területen is áttörés előtt a magyar-amerikai kapcsolatok

Közös sajtótájékoztatóján értékelte tárgyalásait Szijjártó Péter és Mike Pompeo.

Két területen is áttörés előtt a magyar-amerikai kapcsolatok

Szijjártó Péter megtisztelőnek nevezte, hogy 7,5 évvel a legutolsó amerikai külügyminiszteri látogatás után eljött. szavatartó ember, tavaly májusban jelezte, hogy el fog jönni Budapestre. Mint mondta: elkezdtük újraépíteni a magyar-amerikai 3. pillérét is, az elmúlt években inkább csak a gazdasági és védelmi pillér létezett, de amióta republikánus adminisztráció van, azóta gyors ütemben javulnak a kapcsolatok.

A magyar külügyminiszter úgy látja: mindkét kormányzat hazafias politikát folytat, fontosnak tekinti saját polgárai biztonságának garantálását, a határok és a keresztény örökség megvédését, valamint az Izraellel szembeni tisztességes bánásmódért. Hozzátette: a magyar diplomácia elvi alapon vétózott meg minden olyan EU-s döntést, amely kritizálta volna Amerikát.

Szijjártó Péter szavai szerint elmondta amerikai kollégájának, hogy a magyar kormány számára fontos a 150 ezer kárpátaljai magyar sorsa, akikért mindig ki fogunk állni.

Kitért az Oroszországgal és Kínával kapcsolatos amerikai aggodalmakra is. Mint elmondta: Magyarország az EU-kínai kereskedelmi forgalom 1,2 százalékáért felel, és felhívta a figyelmet arra is, hogy nyugat-európai országok folyamatosan üzletelnek Oroszországgal is.

Az Egyesült Államok számíthat Magyarországra mint szövetségesre – mondta Szijjártó Péter, hozzátéve: büszkék vagyunk a koszovói és az afganisztáni szerepvállalásra és a balti államok légterének védelmében vállalt magyar szerepre. Mint elmondta: az amerikai-magyar védelmi együttműködés modernizálására van szükség, és egyetértés van a felek között a szöveget illetően. Hozzátette: a középhatótávolságú védelmi rendszer beszerzése érdekében zajló tárgyalások is célegyenesben vannak.

Ami az energiabiztonságot illeti, a magyar külügyminiszter elmondta: a kormány arra vár, hogy az Exxon Mobil hozzon meg egy végső döntést a romániai offshore földgázvagyon kitermelését illetően. Amint ez a döntés megszületik, Magyarország óriásit lép előre a beszerzések diverzifikálása terén.

A magyar külügyminiszter felhívta a figyelmet arra is, hogy az Egyesült Államok a 2. legnagyobb beruházó Magyarországon, és köszönetet mondott az amerikai befektetőknek, amiért az elmúlt években is kitartottak Magyarország mellett.

Mike Pompeo rövid beszéde elején a két ország kapcsolatait, azon belül is a küszöbön álló védelmi megállapodást méltatta. Külön üdvözölte a magyar honvédség szintén küszöbön álló eszközbeszerzését.

Az amerikai külügyminiszter ezt az alkalmat is megragadta, hogy aggodalmát fejezze ki Oroszország és Kína globális befolyásának növekedése miatt. Az amerikaiak a korrupció elleni harcban is segítenének Magyarországnak, illetve magyar középiskolás diákok kapnának egyéves amerikai ösztöndíj-lehetőséget.

Szintén kitért Mike Pompeo a Huawei által az amerikaiak szerint jelentett biztonsági kockázatra. Szerinte ha a kínai gyártó berendezései amerikai rendszerek közelében működnek, az megnehezítheti a kétoldalú együttműködést.

Újságírói kérdésre válaszolva Szijjártó Péter élesen bírálta a nyugat-európai kormányok „képmutatását” az Oroszországgal és Kínával kapcsolatos üzletek terén, felhívva a figyelmet a német, brit és francia kormányok Moszkvával és Pekinggel közös bizniszeire.

atv.hu

További belföldi híreink