Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-02-11 14:05:00

Az akcióterv lesz 2022-ig Orbán új „rezsifegyvere”

A tegnap bejelentett családügyi akcióterv lesz 2022-ig a miniszterelnök új "rezsifegyvere": a 7-es lista az EP választás vagy éppen az önkormányzati választás előtt is újabb népszerű kormányzati intézkedésekkel bővíthető, új elemeket lehet majd bejelenteni - mondták munkatársunknak kormányzati tanácsadók, akik úgy tudják, gazdaságélénkítő bejelentések is jöhetnek majd valamikor.

Az akcióterv lesz 2022-ig Orbán új „rezsifegyvere”
Forrás: Facebook

A most bejelentett 7 pontos családvédelmi akcióterv lesz Orbán Viktor új „rezsifegyvere” a 2022-es parlamenti választásokig – mondták kormányközeli tanácsadók munkatársunknak Orbán Viktor tegnapi bejelentését értelmezve. Ezzel arra utaltak, hogy ahogy a rezsicsökkentést, úgy a családügyi intézkedéseket is valóságos kampányfegyverként tudja Orbán Viktor használni az EP-választások előtt, de az őszi önkormányzati választások előtt is, és majd a 2022-es parlamenti választási kampányban is kiegészítheti a "rendszert" újabb bejelentésekkel.

Nem zárt lista

„Ez nem egy zárt lista” – mindig be lehet árazni úgymond a költségvetési tartalék, a gazdasági növekedés és a befolyó adóbevételek ismeretében, hogy mikor lehet új bejelentésekkel szélesíteni a családok esetében a kedvezményezetti kört, vagy a már meglévő intézkedéseket népszerűsíteni. Forrásunk a rendszerben meglévő "játéktérre" utalva - szigorúan elvi szinten -, példát is említett: azt hozta fel, hogy a négygyerekes anyákat élethosszig megillető szja-kedvezményt adott esetben a háromgyerekes anyákra is érvényessé lehet tenni. Vagy egy már bejelentett intézkedést - amennyiben a büdzsé engedi - akár visszamenőleges hatályúvá is lehetne tenni, vagy az adott támogatási kedvezmény összegén emelni. Forrásunk ezt nem említette, de a főállású anyaság is rajta volt a családügyi listán, amiről egy másik kormányzati szereplő az atv.hu-nak még Orbán Viktor évértékelője előtt azt mondta, "nem most" vezetik be.

A mostani bejelentések akár még a rezsicsökkentésnél is több népszerűséget hozhat a kormánynak - konstatálta egy másik forrásunk, hozzátéve: már most azt mutatták a felmérések, hogy az ellenzéki erőkkel szimpatizálók 40 százaléka is örült a miniszterelnök családügyi intézkedési tervének, de általában elmondható, hogy kétharmados az elfogadottsága a 7-es listának. Az akcióterv valóságos, mert közelebb visz a az otthon megteremtéséhez, és igényelhető, mert van pénz mögötte (arra a kérdésre, hogy a 9. és 11. osztályosokat milyen forrásból viszik külföldre nyelvet tanulni 2-2 hétre, informátorunk nem tudott pontos választ adni).

A kormánynak, Orbán Viktornak nem kommunikációs csatát kell megnyernie az ellenzékkel szemben, hanem a választást. De a 7 pontos kormányzati intézkedési terv máris felpezsdített mindent, nemcsak a sajtóban, a televíziókban, hanem "erről beszélnek az emberek" - értékelt optimistán a forrásunk.

"Gender-döntés"

Egy másik kormányközeli forrásunk arra is felhívta a figyelmet, hogy az intézkedések között megjelenő első pontról elmondható, hogy valójában "egy gender-döntés”. Forrásunk a miniszterelnöknek arra a bejelentésére célzott, hogy minden 40 év alatti nő, aki az első házasságát köti, a közös élet kezdéséhez 10 millió forintos kedvezményes kölcsönben részesülhet. Azaz a 10 milliós hitelösszeg az első házasságot kötő nő nevére kerül, amit - legalábbis forrásunk véleménye szerint -, minden bizonnyal akkor is magával vihet, ha netalántán elválik. Ez azért is érdekes új jogintézmény,  mert a CSOK esetében a házastársakat együtt illeti meg a vissza nem térítendő juttatás, illetve a kedvezményes kamatozású hitel. Ez a hiteljuttatási verzió azonban a gyereket vagy gyerekeket vállaló nő egzisztenciális biztonságérzetét növeli.

Finanszírozható

A statisztikák szerint a munkaerőpiacon 993 ezer 25-40 év közötti nő dolgozik. A 2016-os adatok szerint a 26-35 közöttiek ötvenhat százalékának nincs még gyereke, míg a 35-44 közöttiek húsz százalékának. Eszerint a foglalkoztatott nők körében 377 ezren lehetnek olyanok, akik 40 évesnél fiatalabbak, de még nincs gyerekük. Ez a teljes foglalkoztatotti létszám 8,3 százaléka.

Az élethosszig járó szja-mentesség pedig 37 ezer háztartást érinthet 4 gyerekesek esetén. Amennyiben a 3 gyerekesekre is kiterjesztették volna, ez a szám 173 ezer lenne a Portfolio számításai alapján. Mint kiderült, a hétpontos intézkedési terv 150 milliárdba kerül a büdzsének évente - ezt a "hosszú és drága" listát összeállító Novák Katalin államtitkár jelentette ma be. Az intézkedéssorozat 2019 júliusától tehát 75 milliárdos kiadást jelent a Varga Mihály által szigorúan felügyelt költségvetésnek.

Tényleg jön falusi CSOK és egy gazdaságélénkítő csomag

Forrásaink szerint a költségvetés nemcsak a 4, illetve 4 százalék fölötti gazdasági növekedés és a jelentős adóbevételek miatt engedheti meg magának a családügyi akcióterv finanszírozását, hanem azért is, mert a kormányban a „kalkulátorok” azzal számolnak, hogy a belső fogyasztást is élénkíti az akcióterv, az építőipart, de a bútorgyártást/kereskedelmet is. Forrásaink megerősítették: az asztalon még számos lehetséges intézkedés van, a falusi CSOK-kal például azért is vár véleményük szerint a miniszterelnök, mert az előzetes számítások és bejelentések szerint a bevezetése önmagában 25-30 milliárdos tétel lenne. Másrészt ez egy olyan „hangsúlyos” pont, hogy önmagában is hatásos bejelentés lehet - a vidék, az 5000 fő alatti települések gazdaságfejlesztésével együtt, a Magyar falu programra a kormány tavalyi nyilatkozatok szerint összességében 150 milliárdot tervezett.

Ma forrásaink megerősítették azt a kormányközeli Figyelő által múlt szerdán megszellőztetett információt is, hogy jön majd a bejelentés valamikor egy gazdaságélénkítő csomagról is. Ezt a lap cikke szerint eredetileg az évértékelőre időzítette volna a miniszterelnök. Azt, hogy a bejelentés elmaradt, forrásaink azzal magyarázzák: "nem kell ellőni egyszerre minden puskaport".

További belföldi híreink