Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-02-11 05:10:00

Orsi története: elképesztő változás a Heti Napló riportja nyomán

Néhány hete láthattak riportot a Heti Naplóban Orsiról, a sclerosis multiplexben szenvedő fiatal nőről. Orsi élete nagyon megváltozott a legutóbbi riportunk nyomán.

Első riportunkat több mint 300 ezren nézték meg adásban, és eddig közel 180 ezren a legnagyobb közösségi oldalon.

Orsi az a gyógypedagógus, aki sclerosis multiplexben szenved, ami miatt nagyon nehezen jár, pontosabban bot nélkül sehogysem. Viszont ezzel együtt teljes életet él, autót vezet, gyerekeket oktat, kutyákat ment, és háztartást vezet.

Azóta záporoznak felé a kérdések. Több száz levelet kapott a Heti Napló nézőitől.

„Nagyon-nagyon meghatott ez az egész, és igyekszem mindenkinek válaszolni, de ezt úgy képzeld, hogy hétfőtől olyan napi 6-7 órában toltam. Nagyon nagy lelkesedéssel, és kicsit kevesebb alvással” – mondta a váratlan és túláradó érdeklődésről Orsi, akivel a Heti Napló stábjával együtt egy újpalotai cukrászdában vagyunk Guseo András nyugalmazott ideggyógyász főorvossal, a sclerosis multiplex egyik legnagyobb hazai szaktekintélyével.

Guseo András mindjárt egy elképesztő számadattal kezdte a beszélgetést. Amikor ugyanis osztályvezető főorvos lett, vagyis több évtizeddel ezelőtt, egyik első dolga volt felmérni a sclerosis multiplexesek számát.

„Az első évben nyolc beteget diagnosztizáltunk. És ahogy mentek az évek egyre több lett, 10-20-50-60, és akkor már majdnem ájuldoztunk, és amikor 25 évvel később amikor befejeztem a klinikai pályafutásomat, akkor 120 beteget diagnosztizáltunk” – mondta a főorvos, aki szerint nemcsak a sclerosis multiplexek száma növekszik ilyen dinamikusan, hanem az összes autóimmun betegség is. 15 évvel ezelőtt 10 ezerből egy gyerek volt autista, ma minden 38-adik Amerikában.

Orsiról a Heti Napló első riportjában kiderült, hogy általában milyen nehezen jár, de néhány napja Orsi azt érezte, hogy nagyon jól megy neki a járás. A férje azonnal fel is vette. A doktor szerint ez a felvétel reményt adhat Orsinak. Mert, ahogy fogalmazott, amit egyszer meg tud csinálni a szervezet, azt többször is meg tudja. Persze ehhez nem elegendőek a gyógyszerek, Orsinak is tenni kell érte, de rengeteget. És ez nemcsak a sclerosis multiplexre igaz.

A gyógyszerek mellett kell az önkontroll, a megtervezett táplálkozás, és a pozitív gondolkodás. Ez lehet a siker kulcsa az orvos szerint, akinek eddig már legalább 1500 sclerosis multiplexes betege volt, akik közül voltak olyanok, akiket nem tudott megmenteni, de olyanok is, akik ma már újra bot nélkül járnak. Szerinte Orsinak is van esélye, csak betyárul meg kell dolgoznia érte, és komoly célt kell maga elé tűznie.

atv.hu

További belföldi híreink