Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-02-09 15:51:00

Gyurcsány: Orbán politikai gazember

Három emberi sorsról, egy autista kisfiú történetéről, egy devizehitel-károsult család sztorijáról és egy genetikai rendellenességgel született kislányról beszélt évértékelőjének elején Gyurcsány Ferenc.

Gyurcsány: Orbán politikai gazember
MTI/Bruzák Noémi

Mint elmondta: azért fizetünk adót, hogy a kislány életben maradjon, hogy a devizahitel-károsult család ne kerüljön utcára és az autista kisfiúnak teljes élete legyen. Ehhez képest a magyar állam nem segít ezeken az embereken – tette hozzá. Feslett dolognak nevezte, hogy eközben Orbán Viktor magángéppel megy focimeccsre.

Gyurcsány kifejezte szolidaritását az Audi dolgozóival, az MTA-val és a CEU-val.

Gyurcsány: Orbán történelmi értelemben bukásra van ítélve

Politikai értelemben lehet sikeres a Fidesz, de történelmi értelemben gyalázatos a teljesítménye – mondta Gyurcsány Ferenc. Történelmi értelemben Orbán kormánya bukásra van ítélve – tette hozzá. Győzni fogunk, ti meg mi, csak ki kell bírni mindezt – mondta hallgatóságának Gyurcsány.

Orbán nem a menekültek ellen, hanem azok érkezéséért harcol a volt miniszterelnök szerint, aki a mostani miniszterelnököt a félelem legnagyobb mesterének nevezte, akinek esze ágában sincs a migráció problémáját rendezni. Egy politikai gazemberrel állunk szemben – jelentette ki a jelenlegi kormányfőre utalva Gyurcsány Ferenc.

Gyurcsány szerint a hazafiság

Szerinte a hazafiság nem önsajnálat és nem dagadó kebel. Mi, magyarok nem vagyunk különlegesebbek, jobbak, mint bárki más, egyszerűen mások vagyunk – mondta erről a volt miniszterelnök. Hazafinak lenni nem a Székely himnusz éneklése kettő kisfröccs után – tette hozzá. Hazafinak lenni azt jelenti, hogy azon dolgozom, hogy az a közösség, amelyhez tartozom, 50 év múlva is sikeres legyek – vélekedik Gyurcsány Ferenc.

Szerinte pont az bizonyítja a DK hazafiságát, hogy erős Európát akar.

A világ egy része segítségre szorul, és nekik Orbán és Salvini azt üzeni, hogy haljatok meg – mondta Gyurcsány Ferenc.

Aki nem tud önmagáért kiállni, az hogy tud kiállni a hazájáért? – üzente az MTA tagjainak a volt kormányfő. Szerinte a lázadás hazafias kötelesség. Úgy véli: az eldurvuló közbeszédért a kizárólagos felelősség a hatalmat terheli.

Úgy látja, Magyarország 2018 őszén elkezdett ellenállni, majd lázadni, de azt nem tudja, mikor fog célt érni a lázadás, majd emlékeztetett a 2010-ben Tunéziából elindult arab tavasz eseményeire.

A Jobbikról és az EP-választásról

Gyurcsány kitért a baloldali ellenzék és a Jobbik együttműködésének kérdésére is. Szerinte Magyarországon igen sok párt igen nagy utat tett meg, a liberális Fideszből például nemzeti populista párt lett. Őt azonban kevésbé érdekli az út, mint a cél. Nem kívánja senkitől, hogy szeplőtlen múlttal érkezzen a küzdelembe, vagy hogy ne hibázzon. Egyet kíván: hogy a célban értsen egyet vele és akkor ebben a küzdelemben közösen tudnak küzdeni, majd az „átkozott rezsim” bukása után demokratikus vitában rendezik a nézeteltéréseket.

Szerinte az EP-választásnak történtelmi értelemben egy kérdése van: hogy a Macron és Merkel által elképzelt erős, polgáraira vigyázni tudó Európát akarunk-e, vagy Salvini és Orbán ijesztgetésen és konfliktusgerjesztésre épülő Európáját. Visszafogottan azt tudom mondani, hogy vesszen Orbán – tette hozzá Gyurcsány Ferenc. Szerinte az a cél, hogy az ellenzék régóta először „vereséget mérjen Orbán átkozott rendszerére”.

Ajánlom

További belföldi híreink