Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-02-10 08:10:00

Pár hónapja 10 milliárdos forgalomról beszéltek, most zsírpapír fedi a kirakatot

A Szarvasi Vas- Fémipari Zrt., ismertebb nevén szarvasi kávéfőző és lámpagyár budapesti mintaboltjának zárva az ajtaja, de nem leltár miatt, mint ahogyan azt kiírták. A kirakatokon zsírpapír, hogy ne is lássuk, mit nem tudtak eladni a cég csődjéig. A Heti Napló riportja.

A szarvasi gyár új üzemét 2018 áprilisában avatták fel, akkor még mindenki azt hitte, hogy beköszönt az újabb aranykor. Például a cég vezérigazgatója is. „Most 2018-at írunk, és azt hiszem, hogy megérkeztünk, a helyünkön vagyunk. Megtaláltuk magunkat, és megtaláltuk a piacunkat, egyre sikeresebbek vagyunk. A 2016-os bázisévhez képest 2019-ben már kétszer annyi terméket fogunk kibocsátani, és reményeim szerint a 2020-as évben cégcsoport szinten a tízmilliárdos forgalmat is meg fogjuk haladni”- mesélte korábban a Körös TV-nek Csébits Ferenc, a Szarvasi Vas- Fémipari Zrt. vezérigazgatója.

Alig kilenc hónap telt el az interjú óta, de már tudni lehet, hogy a nagy tervekből nem lesz semmi. A szarvasi céget megvette egy szombathelyi székhelyű társaság, a gyáravatón a szarvasi polgármester már-már szervilizmusba hajlón fogadta az új gyárgazdát.

„Én úgy gondolom vezérigazgató úr, hogy nagyon hálásak lehetünk Önnek, mert hozott egy dunántúli szellemet a városba…”- nyilatkozta akkor Babák Mihály polgármester.

Talán ma már nem ugyanezt gondolja, hiszen a gyár azóta elküldött 400 dolgozót, és nemhogy a remélt tízmilliárdos forgalomhoz nem közelít, de még a beszállítóit sem tudja kifizetni. Tulajdonképpen azt az 1952 óta tartó hagyományt szüntették meg, amire a vezérigazgató tavaly még olyan büszke volt. „Bátor emberek álltak itt össze, és gondoltak egy merészet, és létrehoztak egy társaságot, mely termékeivel és logójával fogalommá vált mindannyiunk számára”- nyilatkozta tavaly Csébits Ferenc.

Megváltozott környezet

Szarvas, Békés megye egyik legszebb városa. 1952 óta gyártják itt a kávéfőzőket, és a lámpákat. A Heti Naplóban bemutatott felvételek már archívnak számítanak… A stáb meg szerette volna kérdezni a vezérigazgatót a kialakult helyzetről, de a cég sajtósa jelezte,  nem nyilatkoznak, de küldenek egy közleményt.  A közlésben semmilyen lényeges nem volt, a tönkremenetel okáról annyit írtak, hogy megváltozott a piaci környezet, és kevesebb lámpát rendeltek tőlük a vártnál. Hogy miért, azt nem írták meg.

A Heti Napló azt az információt kapta, hogy minőségi problémák voltak a termékekkel, ezt erősítette meg két hölgy, akik nem is olyan régen még a szarvasi gyárban dolgoztak. Azt mondták, hogy a halálcsillag lámpát az IKEA rendelte meg a főnökeiktől, csakhogy képtelenek voltak normális minőségben legyártani azokat. A rosszul kiválasztott, vagy beállított gépek miatt lényegében selejtet gyártottak, a megrendelt mennyiség töredékét vette át a bútoráruház lánc.

Halálcsillag

Ráadásul elmondásuk szerint nem egy-két darabról van szó, hanem több ezerről. Mivel a vezérigazgató nem állt szóba a Heti Napló stábjával, csak pletykákra lehet hagyatkozni. Ami biztos: a halálcsillag lámpából mindenhova exportálni akartak, ahol van IKEA. Az egyik pletyka szerint rossz gyártósort vettek, ezért dőlt be az üzlet. A másik szerint eleinte ment a termelés, de belenyúltak a gépsorba, hogy az gyorsabb legyen, és ezután soha többé nem tudták visszaállítani. A harmadik pletyka az, hogy a lakkozás nem ment. A gép ugyanis állítólag össze-vissza fújkált és emiatt lett a rengeteg selejt. Riporterünk úgy tudja, hogy ezen pletykák egy része már a népmese kategória, de ha a cég nem mondja el, hogyan döntötte be a gyárat, akkor sajnos minden nap születik egy újabb pletyka. Az elbocsátott hölgyek elmondták, alig volt fűtés a gyárban, akik most dolgoznak, azoknak még annyi sincs, amennyi nekik volt.

Az viszont nem pletyka, hogy a dolgozóknak kirúgásuk napjáig semmit nem mondtak. A riportban szereplő Csillát például december 19-én, vagyis a karácsonyi ünnep előtt pár nappal tették ki az utcára.

Az önkormányzat sem volt közlékenyebb a stábbal, annyit azért kiderített a Heti Napló, hogy a cég haladékot kért az adó befizetésére, ez november végén történt meg. A cég tehát akkor jelzett, amikor már mindegy volt, így a városnak sem volt ideje felkészülni a tragikus helyzetre.

Saját óvoda és a városi focicsapat

A riportban szereplő Oravecz József éppen 50 éve került focistaként Szarvasra, és azután maradt is. A felesége itt dolgozott a gyárban könyvelőként, azt mondja, annak idején a vasipari volt a környék legnagyobb munkáltatója. A legendás Székely László vezetése alatt nemcsak egy gyár volt, hanem a helyi társadalom egyik formálója is. Korábban volt saját óvodájuk, és a focicsapatot is támogatták, étkezdéjük pedig mindenki előtt nyitott volt. A cégtábla még most is a helyén, de a bejárati ajtón már csak egy szomorú felirat arról, hogy a gyárral együtt az étkezdének is vége.

Olcsóbban, mint Kínában?

A Heti Napló stábja az IKEA-t is megkérdezte, hogy tényleg miattuk ment-e tönkre a szarvasi cég. Nagyon diplomatikus válaszlevelet kaptak. „Legfőképpen pedig a minőség az, amiben az IKEA nem köt kompromisszumot”- közölték. Vagyis, valami tényleg nagyon nem stimmelt a halálcsillag lámpa gyártásánál. Az is érdekes, hogy ezt a lámpát korábban Kínában gyártották és a szarvasi gyár szombathelyi tulajdonosa – megint csak a pletykák szerint - bevállalta, hogy olcsóbban legyártja majd, mint amennyiért Kína.

Szakértelmével segítette a stábot egy ismert budapesti kávéspecialista. A Mordy becenevű fiatalember azt mondta, hogy a kapszulás kávéfőzők megjelenése ugyan alaposan megnehezítette a hagyományos kávégép gyártók munkáját, de a szarvasinak így is lett volna esélye a piacon maradásra. „Egy elég jó konstrukcióról beszélünk, ami nem nagyon amortizálódik. Csak alkatrészeket kell benne cserélni. Olyan nincs, hogy elromlott az egész, és veszek egy újat”- nyilatkozta Jakab Gábor „Mordy” kávé konzultáns. Azt is elmondta, hogy a szarvasi kávéfőzőnek egészen egyedi illata van a főzés közben, amelyet nagyon lehet szeretni, ráadásul maga a gép sem rossz, ha idejétmúlt is kissé.

Se pénz, se gép…

Egy férfi a kávéfőző gépsorról azt mondta a Heti Naplónak, hogy azért jött le Budapestről, mert a szarvasi cég tartozik neki, most már 9,3 millió forinttal, amiért fröccsöntő eszközöket gyártott neki a kávéfőzőjükhöz. Deutsch úr azért jött, hogy vagy a pénzt, vagy a gépet adják neki oda, mert az mégsem járja, hogy nem fizetnek, és az eszközt is spájzolják. Nem fognak meglepődni, egyiket sem kapta meg.

Szerszám és pénz helyett egy papírt kapott, amin elismerik a tartozást. És e papír kapcsán derült ki, hogy valakik figyelik a Heti Napló stábját. Befutott ugyanis egy hívás a cégtől, amelyben arról érdeklődtek, hogy vajon az egyik beszállítójukkal interjúzunk-e. Riporterünk igen mondott, hogy így talán beszélhessen Csébits úrral,  ha már úgyis mindketten Szarvason vannak. De az interjú nem jött össze…

Tanulság

Egy dolgot meg lehetett tanulni az esetből, mégpedig azt, hogy a magyar ember a humorát veszti el utoljára. Még akkor is, ha ez a humor fekete humor. A stábhoz odament egy járókelő, aki ugyan nyilatkozni nem akart a kamerába, de azt mondta, ő tudja, mi volt itt a baj. Azt mondta szó szerint, hogy az a legnagyobb probléma, ha a tehetségtelenség szorgalommal párosul, mert akkor nagyon gyorsan tönkre lehet tenni valamit. Akár egy olyan céget is, amelyik majdnem hetven évig működött. Nem titok, hogy a cég tulajdonosaira gondolt.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink