Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-02-08 15:04:00

Ellenzéki pénzbüntetések: Gulyás Gergely drákóibb szigort alkalmazna, mint Kövér

Még Kövér Lászlónál is súlyosabb pénzbüntetéssel sújtaná Gulyás Gergely a parlamentben akciózó ellenzéki képviselőket, szerinte nem elég az egyhavi pénzük elvonása - ezt az ATV kérdésére mondta a kancelláriaminiszter a kormányinfón. A Pompeo-látogatás kapcsán hangsúlyozta: két szuverén állam vezetője, miniszterelnöke, külügyminisztere találkozik egymással.

Egyetért-e azzal az Origón, majd az Indexen közölt Századvég-tanulmánnyal, hogy korlátozni kellene a parlamenti képviselők jogosítványait egy etikai kódex formájában, hogy például egy képviselő ne juthasson hozzá nemzetbiztonságilag titkos információkhoz, sőt, adott esetben az ilyesmi "kémtevékenységnek" minősülne? – kérdezte az ATV a kormányinfón Gulyás Gergelyt.

forrás: mtiforrás: MTI

Sajtóhíradásokat olvastam erről, magát a tanulmányt viszont nem – válaszolta a kancelláriaminiszter. Gulyás Gergely a parlamenti üléstermi fegyelmi szabályok kapcsán azt tartotta fontosnak elmondani, hogy az európai házszabályoknál a magyar enyhébb. A német Bundestagból szerinte legalább 30 napra eltávolították volna a decemberben a magyar Országgyűlésben az elnöki pulpitust elfoglaló képviselőket.

Arra, hogy arányos-e szerinte, hogy Kövér László házelnök a december 12-ei ellenzéki obstrukcióra - a pulpitus elállása, live videó készítése, fütyülés - egyhavi tiszteletdíját vonta meg az akcióban részt vevő képviselőknek, "hogy legalább fájjon", Gulyás Gergely igennel válaszolt, sőt - mint mondta - ő súlyosabb büntetést támogatna, de azt a törvény most nem engedi meg. Etikai kódexek bevezetésének nem sok értelmét látja "a magyar közéleti állapotokat ismerve", szerinte annak van értelme, ami szankcionálható, számonkérhető".

Nincs a kutatásoknál kormány-megrendelés

Arra a kérdésre, hogy tervben van-e az MTA kutatóhálózatának leválasztása az Akadémiáról és egy Eötvös Lorándról elnevezett intézethez kerülnének, a miniszter úgy reagált: ez Palkovics László miniszter területe és ő eddig ilyen javaslattal nem állt elő. A kutatási pályáztatással kapcsolatban - hogy adott esetben a Századvéggel kell-e majd egy kutatóintézetnek, például a SZTAKI-nak versenyeznie - a miniszter válasza inkább nemleges volt, azt hangsúlyozta: annak kell nyernie a kutatási pénzt, aki a legjobb tervet teszi le az asztalra. "A kormány megrendelésére?" - kérdezte munkatársunk, amit Gulyás Gergely azzal utasított vissza, hogy a kutatásoknál nincs olyan kormányzati megrendelés, amit teljesíteni kell.

A kormány azért „bünteti-e” az MTA-t, mert úgymond politizál - ahogy ezt Palkovics László miniszter állította az akadémiáról - kérdeztük. Erre Gulyás Gergely azt válaszolta, hogy a kormány nem ilyen a kategóriákban gondolkodik, hanem úgy látják: a kutatási forrásokat kell a lehető legeredményesebben elkölteni, és eddig nem ez történt. Arra, hogy Palkovics László nyilatkozata, hogy ami az Akadémián történik most, a CEU-val kapcsolatos dolgokra emlékezteti őt, azt jelenti-e, hogy az MTA is hasonló sorsra jut, mint a CEU, Gulyás Gergely azzal reagált: nem hiszi, hogy minisztertársa szavaiból helyesen lehetne erre következtetni.

Pompeo-látogatás: két szuverén állam vezetőjének a találkozója

Mike Pompeo közelgő budapesti látogatásával kapcsolatban azt kérdeztük: annak mi az üzenete, hogy az amerikai külügyminiszter a kormánykommunikáció által rendszeresen "Soros-szervezetnek" nevezett Helsinki Bizottsággal és a TASZ-szal is találkozik hétfőn a hírek szerint. A kancelláriaminiszter erre azt mondta: nem ismeri Mike Pompeo pontos programját, de szerinte azon nem kell meglepődni, hogy Amerikából támogatott szervezetekkel találkozik. Soros György által támogatott szervezetekkel - pontosított a a közbevetésünkre.

Arra a kérdésre, hogy az amerikai külügyminiszter látogatása az amerikai-magyar viszony feszültségét jelzi-e, mert bizonyos elvárásokat nem teljesít a kormány, vagy ellenkezőleg, Orbán Viktor esetleges fehér házi látogatásának az előkészítését szolgálja, Gulyás Gergely úgy reagált: nem gondolom, hogy két szuverén állam találkozóján "bárki, bármit számonkérhet". Sem egy fehér házi találkozó előkészítéséről nincs szó. Az Egyesült Államok és Magyarország szövetségesek, és önmagában nem minősíti egy ország eredményességét egy fehér házi látogatás. "Néhány miniszterelnök járt már a Fehéz Házban, akik nagyon rövid ideig voltak miniszterelnökök és nagyon gyorsan megbuktak" - tette hozzá. Nincs olyan magyar külpolitikai célkitűzés, hogy akkor lenne helyes a külpolitikánk, ha a magyar miniszterelnök a Fehér Házban járna. A mostani magyar miniszterelnök egyébként több alkalommal járt már a Fehér Házban - mondta végül.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink