Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-02-07 08:21:00

Hivatalos: Hétfőn lesz az Orbán-Pompeo csúcs Budapesten

Hétfőn érkezik Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Budapestre – erősítette meg az atv.hu-nak Menczer Tamás, a külügyminisztérium tájékoztatásért felelős államtitkára.

Hivatalos: Hétfőn lesz az Orbán-Pompeo csúcs Budapesten

Hétfőn érkezik Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Budapestre

– erősítette meg az atv.hu-nak Menczer Tamás, a külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára.

A látogatást ténye John Bolton, Donald Trump amerikai elnök nemzetbiztonsági főtanácsadója egy tegnapi Twitter-üzenetéből derült ki: eszerint Szijjártó Péter külügyminiszterrel megbeszélést folytattak a Fehér Házban, fenntartották a NATO iránti elkötelezettségüket, ami "nagyszerű előrevetítése a 2019-es közös céloknak és Pompeo külügyminiszter jövő heti útjának" – írta Bolton. Az is kiderült, hogy Szijjártó Péterrel a védelmi együttműködésről, az energetikai diverzifikációról és a rosszindulatú orosz befolyásolással való szembeszállásról beszélgettek.

A Wall Street Journal írt először arról, hogy Pompeo Budapestre utazik, mert Kínához és Moszkvához túl szoros kapcsolatok fűzik az Orbán-kormányt, a magyar miniszterelnök ausztriai semlegességet emleget, és ezért Washington szövetségesi bizalma gyengül. Ezt Orbán Viktor miniszterelnök álhírnek, dezinformációnak nevezte, Szijjártó Péter pedig egyenesen úgy fogalmazott, hogy hazudik a Wall Street Journal.

Ajánlom

További belföldi híreink