Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-02-06 09:35:00

L. Simon tanácsa a lemondott Vargának: forgassa a Figyelőt és találja meg benne az értéket

Megszólalt L. Simon László Varga István lemondása ügyében. Tegnap a Klubrádióban a barátjának nevezte a fideszes sajtóholding lemondott vezetőjét, aki szerinte hibázott. Azt tanácsolta neki, forgassa a Figyelőt, és más jobboldali lapot, és akkor majd megtalálja bennük az értéket.

L. Simon tanácsa a lemondott Vargának: forgassa a Figyelőt és találja meg benne az értéket

Nyilatkozott tegnap L. Simon László volt kulturális államtitkár a Klubrádióban Varga István lemondásáról a Megbeszéljükben. "Én Varga Istvánnal régi barátságban vagyok. Ma reggel beszélgettem vele, és azt mondtam neki, hogy szerintem hibát követett el. És nem azért, mert nem lehet az embernek szabad véleménye a sajtó ilyen vagy olyan részének a működéséről, hanem azért, mert ha valaki elvállalja egy ilyen, javarészt kormánypárti médiaalapítvány vezetését, akkor nyilván ennek megfelelően kell nyilatkoznia. Ráadásul, még egy hibát elkövetett, ami szakmai hiba. Olyan ítéletet mondott, ami szakmailag nem volt megalapozott, hiteles"  - mondta L. Simon László tegnap arról, hogy a fideszes médiaalapítvány frissen kinevezett elnöke, Varga István lemondott, mert egy interjúban dicsérte az ellenzéki médiumokat és bírálta a kormánypártiakat.
 
L. Simon László ennek kapcsán azt fejtegette, hogy a Figyelő „egyáltalán nem marad el a Magyar Narancstól". A volt kulturális államtitkár azt állította: már az ÉS sem bír akkora hatással, mint tíz éve, vagy évtizedekkel ezelőtt.
 
A fideszes politikus azt mondta, ő nem tud arról, hogy Varga Istvánnak mennie kellett volna, "ő mondott le". Arra, hogy "ez nem így megy", a fideszes politikus azt válaszolta: azért mondott le Varga István, mert ő maga is belátta, hogy hibát követett el. "Nem tudom, önök miért gondolják azt, hogy mindig csak parancsszóra történik valami. Én nagyon jól ismerem őt, Varga István egy szuverén, autonóm ember, és ha nem akart volna lemondani, higgye el, nem mondott volna le" - bizonygatta L. Simon Bolgár Györgynek. "Én emberileg méltányolom, hogy Varga István belátta hibáját és tévedését" - tette hozzá. Aztán azt tanácsolta barátjának, ha úgy gondolja, hogy a Magyar Narancs és az ÉS mennyivel jobb, mint a Figyelő "és még néhány pár lap, akkor azokat is jobban kell forgatni, és találja meg magának azokban is az értékeket". A magyar sajtó komplexitásához mindegyik orgánum hozzátartozik - hangoztatta L. Simon, és dicsérte a Magyar Nemzetté alakult Magyar Idők hétvégi mellékletét. Végül azt mondta: ezt az értéket még a baloldal részéről is el kell ismerni.
 
Karmelita: örült volna, ha látszik a színes freskó
 
A Klubrádióban arról is kérdezték, hogy a Karmelitában a fal fehérre mázolásával egy késő barokk freskót is elfedtek. L. Simon László válaszából az derült ki: ő mint laikus, jobban örült volna, ha a freskóegyüttes látható marad.

Mint mondta, a kolostor épületét jól ismeri, felújítás előtt, de közben is számtalanszor bejárhatta. "Óriási dolog, hogy ez az épület új funkcióval megtöltve meg tudott újulni. Az mindig nagy kérdés, hogy egy műemléknek melyik az az állapota, amelyet helyre akarunk állítani. Melyik az az állapot, amelyiket a restaurátoroknak tisztességgel konzerválniuk kell" - mondta L. Simon, hozzátéve: Navracsics Tibor uniós biztossal Nagyváradon volt az elmúlt napokban, és a püspöki palotában megnézték, hogyan zajlik ott a felújítás. "Van egy gyönyörű szép terem, ebben egy olyan falfreskót tártak föl a sokszori átfestés levakarása után, mely a sokadik réteg volt. De olyan szép, hogy ezt fogják restaurálni" - mesélte.

A Karmelitában az volt a szakmai koncepció, hogy fehérek legyenek a falak. "Én örültem volna, ha bizonyos meglévő rétegek színesen jelennek meg, de ez egy építész szakmai koncepció volt. "Lássunk világosan, a szakemberek döntöttek így" - magyarázta.

L. Simon a Klubrádióban végül "legitimnek" nevezete mind a két megoldást. Mint mondta, az nem lett volna legitim szakmai, ha megsemmisítik a freskókat, "de ilyenről szó sincs, akár az épületnek egy funkcióváltása során ezeket nyilvánosságra lehet hozni" - tette hozzá, megmagyarázva az esetleges funkcióváltást azzal, hogy az irodákban tartózkodó vezetők és funkcionáriusok nem ritkán költöznek el például egy olyan kormányzati szerkezetátalakításnál, "ami az épületek belső szerkezetét is alakíthatja".
 

Ajánlom

További belföldi híreink