Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-02-06 20:59:00

Ha nem kapnak érdemi választ a kutatók, élőlánccal veszik körül az Akadémia épületét

Február 7-ig vár választ az Akadémiai Dolgozók Fóruma. Szilágyi Emese elmondása szerint, valóban léteznek olyan kutatóintézetek, ahol nem vehetnek fel új embert, vagy nem tudják finanszírozni a dolgozók bejárását.

Ha nem kapnak érdemi választ a kutatók, élőlánccal veszik körül az Akadémia épületét

Több mint 1 milliárd forintot vonna el a kormány a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) humán- és társadalomtudományi kutatóintézeteitől a Palkovics László Innovációs- és Technológiai Minisztériuma által felügyelt Nemzeti Kutatási és Innovációs Hivatal (NKIH) belső előirányzata szerint. Honlapot indított az akadémiai kutatóhálózatban foglalkoztatottak alulról szerveződő mozgalma, az Akadémiai Dolgozók Fóruma. Közleményükben azt írták: "az akadémiai dolgozók elutasítják a kutatóhálózat kizárólag pályázatokon alapuló finanszírozását jelentő Palkovics-modellt".

Az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Jogtudományi Intézetének kutatója az ATV Egyenes Beszéd című műsorában arról beszélt, az MTA kutatóinak fele csatlakozott már a fórumhoz, ez nagyjából 2500 embert jelent. Az Akadémiai Dolgozók Fórumát januárban hozták létre, hogy az akadémiai dolgozók nevében lépjenek fel a politikai átalakítási tervekkel szemben.

Szilágyi Emese hangsúlyozta, hogy a kutatóhálózat most is vegyes finanszírozású. Szerinte nem lehet csak projektekre építeni finanszírozást, szükség van alaptámogatásra is.

A kutató elmondása szerint valóban léteznek olyan kutatóintézetek, ahol olyan utasítások vannak érvényben, hogy ne vegyenek fel új munkatársat, akkor sem, ha arra szükség van. De olyan is akad, akinek nem fizetik ki a vidéki bejárást.

Szilágyi Emese arról beszélt, az MTA közgyűlése által december 6-án elfogadott határozatok mellett szeretnének kiállni, ezek kimondják azt, hogy meg kell kapnia a kutatóhálózatnak a költségvetés alapján járó alapfinanszírozást, illetve, nem fogadható el átvilágítás és egyeztetés nélküli változtatás. Meg szeretnék erősíteni abban is az MTA vezetőségét, hogy nincsenek sarokba szorítva, van választási lehetőségük.

Február 7-ig várnak választ a követeléseikre, a követeléseket itt lehet elolvasni.  Amennyiben nem kapnak érdemi választ, legújabb tervük az, hogy jövő kedden egy élőlánccal szeretnék körbevenni az Akadémiát, kimutatva az elnökséggel való szolidaritásukat, jelezve, hogy értik, hogy nehéz a döntés, és számukra ez egy fontos ügy.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink