Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-02-05 12:38:00

Hivatalos: Kövér keményen, de nem egyformán bünteti a képviselőket december 12-e miatt

Nem egyformán bünteti meg Kövér László a túlóratörvény miatt december 12-én a pulpitust elálló, illetve másképp tiltakozó parlamenti képviselőket. Vannak, akiknek a teljes havi tiszteletdíját elvonja, de kilenc jobbikos és LMP-s képviselő tiszteletdíjának csak a harmadát venné el - tudatta az atv.hu érdeklődésére az Országgyűlés sajtófőnöke.

Nem egyformán bünteti meg Kövér László a túlóratörvény miatt december 12-én az pulpitust elálló, illetve másképp tiltakozó parlamenti képviselőket. Vannak, akiknek a teljes havi tiszteletdíját elvonja, de kilenc jobbikos és LMP-s képviselő tiszteletdíjának csak a harmadát javasolja büntetésnek az előterjesztésében - tudatta az atv.hu kérdésére Szilágyi Zoltán, az Országgyűlés sajtófőnöke.

Eszerint az Országgyűlés 2018. december 12-i ülésnapján Arató Gergely, Bangóné Borbély Ildikó, Bősz Anett, Burány Sándor, Gréczy Zsolt, dr. Gurmai Zita, Hajdu László, dr. Harangozó Tamás, Hiszékeny Dezső, Jakab Péter, Kocsis-Cake Olivio, Korózs Lajos, Kunhalmi Ágnes, dr. László Imre, dr. Mellár Tamás, Molnár Gyula, dr. Molnár Zsolt, dr. Oláh Lajos, Szabó Sándor, Szabó Szabolcs, Szabó Timea, Székely Sándor, dr. Szél Bernadett, Tóbiás József, Tordai Bence, dr. Tóth Bertalan, dr. Vadai Ágnes, dr. Varga László és Varju László országgyűlési képviselők megsértették az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény (a továbbiakban: Ogytv.) 50. § (1) bekezdésében foglaltakat, ezért nekik egyhavi tiszteletdíj megvonását javasolja a házelnök. A szankciót az ő esetükben tehát fizikai erőszakot alkalmazása, illetve közvetlen fizikai erőszakkal fenyegetés, arra való felhívás, vagy más kivezettetésének akadályoztatása passzusra hivatkozással szabja ki.

Míg Ander Balázs, Csárdi Antal, Demeter Márta, Hohn Krisztina, dr. Keresztes László Lóránt, Rig Lajos, Schmuck Erzsébet, Stummer János és Ungár Péter országgyűlési képviselők tiszteletdíjának pedig egyharmad havi megvonását, az Ogytv. 49. § (4) bekezdésében foglalt szabályok megsértéséért javasolja. Eszerint ezen képviselők az Országgyűlés tekintélyét, rendjét súlyosan sértő magatartást tanúsítottak, illetve magatartásukkal a házszabályi rendelkezések tanácskozási rendre, szavazásra vagy a szemléltetésre vonatkozó szabályait szegték meg.

Elsőként a hvg.hu számolt be Kövér László házelnök szankciókra vonatkozó előterjesztéséről, de azt írták, hogy a 38 képviselő mindegyike egyforma büntetést kap, egy havi tiszteletdíjának elvonását a december 12-ei ülésnapon történtek, az úgynevezett "rabszolgatörvény" elleni tiltakozásuk miatt.

Ajánlom

További belföldi híreink