Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-02-05 09:17:00

Csökkent a kormánypárt támogatottsága, emelkedett a Jobbiké

A Fidesz-KDNP támogatottsága mind a teljes népesség, mind a biztos szavazó pártválasztók körében csökkent, miközben az MSZP és a Demokratikus Koalíció támogatottsága az előző hónaphoz képest változatlan maradt, a Jobbik és a Momentum Mozgalom szavazótábora pedig bővült 2018 decemberéhez képest, derül ki az IDEA Intézet 2019. január 26. – január 28. között végzett közvélemény-kutatásának eredményéből. Az LMP és a Párbeszéd az előző havi növekedésüket nem tudták megismételni, támogatottságuk visszaesett.

A kutatás a decemberben megerősödő, majd januárra némileg intenzitását tekintve alább hagyó kormánykritikus tiltakozásokat követően készült. Úgy tűnik, hogy a megmozdulásokból januárban a Jobbik és a Momentum Mozgalom tudott profitálni.

Az IDEA Intézet 2019. január 26. – január 28. között végzett felmérése alapján a 2018. december végi 35 százalékos támogatottságához képest

a Fidesz–KDNP választottsága a teljes felnőtt népesség körében 32 százalékra csökkent, ugyanakkor ez az arány a Jobbik esetében 7 százalékról 10 százalékra növekedett.

Az előző hónaphoz képest az MSZP-t és a DK-t egyaránt ugyanannyian támogatták, mint korábban. A teljes népesség körében a szocialisták 7 százalékos, a Demokratikus Koalíció 6 százalékos támogatottsággal bír.

A Momentum Mozgalmat a teljes felnőtt népesség 4 százaléka támogatja a decemberi 3 százalékhoz képest.

A teljes népesség körében az LMP-nek 3 százalékról 2 százalékra csökkent a támogatottsága a vizsgált időszakban, míg a Párbeszéd a korábbi 2 százalékos támogatottságán rontott valamelyest, és jelenleg 1 százalékos támogatottságot élvez a teljes népesség körében.

A Magyar Kétfarkú Kutyapárt 4 százalékos támogatottsággal rendelkezik a teljes népesség körében, amely egy százalékos bővülést jelez.

A biztos szavazó pártot választók körében is hasonló eredményeket mutat a január végi adatfelvétel. Míg a Fidesz–KDNP esetében 3 százalékpontos csökkenés tapasztalható (50 százalékról 47 százalékra), addig a Jobbik támogatottsága 5 százalékponttal növekedett 1 hónap alatt (11 százalékról 16 százalékra).

A biztos szavazó pártválasztók 10 százaléka az MSZP-t, 9 százaléka a DK-t, 6 százaléka a Momentumot támogatná. A Párbeszéd listájára a biztos szavazó pártválasztók 2 százaléka, az LMP listájára 3, míg a Magyar Kétfarkú Kutyapárt listájára 4 százaléka szavazna.

A pártpreferenciájukat nem vállalók, vagy abban bizonytalanok aránya változatlan, decemberhez hasonlóan, a most vizsgált időszakban is 32 százalékuk nyilatkozott így.

atv.hu

További belföldi híreink