Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-02-06 06:21:00

2019 is a recesszió éve lesz?

Pogátsa Zoltán szerint Amerikában és Németországban is rosszul állnak a gazdasági mutatók. A közgazdász elmondása szerint a magyar gazdaság a külső környezettől, és a belső folyamatoktól is függ.

2019 is a recesszió éve lesz?

Varga Mihály pénzügyminiszter szerint fel kell készülni egy gazdasági válságra. Pogátsa Zoltán az ATV Start című műsorában arról beszélt, lehet, hogy már a 2019-es év is a recesszió éve lesz. Amerikában és Németországban is rosszul állnak a mutatók, közölte a közgazdász. A magyar gazdaság függ egyrészt a külső környezettől, mint például a német gazdaság exportja Kínába, ami Magyarországot is érinti, másrészt függ a belső folyamatoktól.
 

Az utóbbi időben az uniós forrásokból származóan a GDP 6-7 százaléka jött be nettóban, ehhez adódtak a nyugaton dolgozók hazautalásai, ami szintén emelte a GDP-t. 

Hozzájött még a minimálbérek megemelése, ami felnyomta a belső keresletet – magyarázta Pogátsa, hozzátette, hogy ha a bérek emelkedése lelassul, az visszafogja a belső keresletet is. Az uniós források is hamarosan eltűnnek, egy pár évig lesz egy vákum, bár valószínű 2022 után újra megindulnak.
 
A kérdésre, miszerint várható-e, hogy Magyarország nem fog kapni uniós támogatást, Pogátsa elmondta, hogy van olyan kezdeményezés az Európai Parlamentben, hogy jogállamisághoz és korrupciómentességhez kössék a támogatásokat, de az Európai Tanácson ez nem fog átmenni. Megjegyezte, hogy az Európai Bizottság kezdeményezhet, de a döntés az EP és az Európai Tanács kezében van. Viszont ott ülnek a magyarok és a lengyelek is – folytatta. Pogátsa szerint olyan típusú kompromisszumok születtek a Tanácsban, hogy senki nem valószínűsítheti, hogy ez a kezdeményezés át fog menni.
 
Azt tudjuk, hogy az uniós ciklus 7 éves, és az előző ciklusban az MSZP nem tudta elkölteni a pénzeket, az rámaradt a Fideszre, a jelenlegi ciklusban pedig előre felhasználták a forrásokat, így a ciklus végére már nem marad pénz - magyarázta a közgazdász.
 
Ha úgy jön egy válság, hogy a német gazdaság recessziója gyűrűzik be Magyarországra, akkor enyhülne a munkaerőhiány, ezáltal lelassulhat a bérek emelkedése, így a kormány csak azt tudja csinálni, hogy a belső keresletet próbálja valahogy növelni. A kamatcsökkentéssel nincs nagy mozgástere a kormánynak, mert már így is alacsonyak - jegyezte meg.
 
Elhangzott, hogy a megszorításoktól mindenki nagyon fél, de Pogátsa szerint már 8 éve zajlanak a megszorítások. A kormány olyan keveset költ az egészségügyre és az oktatásra, hogy szinte kivéreztette a rendszert – fogalmazott, majd hozzátette: ennél kevesebbet már nem költhet ezekre a kormány.
 
A megszorítások része lehetett már a cafeteria és a lakástakarék ügye is? A kérdésre Pogátsa úgy reagált, hogy egy válság esetén nagyobb lépésekre lesz szükség, mint a cafeteria eltörlése, vagy a lakástakarék állami támogatásának megszüntetése.

Gazdaságvédelmi programot indíthat a kormány tavasszal

 

Ajánlom

További belföldi híreink