Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-02-05 07:07:00

Még mindig túl sok kockázatos lakáshitel ketyeg

Még mindig nagyon magas a változó kamatozású, és ezért kockázatos hitelek aránya a magyar piacon. Az új lakáshitelek 70 százaléka fix kamatozású konstrukció, ám a teljes hitelállomány 62 százaléka változó kamatozású, melynél alacsonyabb a kezdő kamat, de veszélyes, mert a három havonta változó kamat, ha akár 1 százalékot is emelkedik, már 4-5 ezer forinttal is növelheti a törlesztőrészletet.

Még mindig túl sok kockázatos lakáshitel ketyeg

Trencsán Erika, a Bankráció hitelszakértője az ATV Start című műsorában elmondta, hogy a fix kamatozású hitelkonstrukció másfél éve került előtérbe, amikor bevezették a fogyasztóbarát lakáshitelt, melynek feltétele, hogy legalább 3 éves fix kamatozású hitelt válasszanak. A változó kamatozású hitelek száma azért olyan magas, mert a válság után a hitelek forintosításakor még csak ez a fajta hitel létezett.

A hitelszakértő elmondta: annál biztonságosabb egy hitel, minél hosszabb futamidőre van fixálva. Például 10 millió forint hitelösszegnél ha 20 évre van fixálva, akkor a törlesztőrészlet a teljes futamidő végéig havi 55 ezer forint, magyarázta, míg változó kamat esetében akár 16 -17 százalékkal is emelkedhet a törlesztőrészlet mértéke.

Azt is elmondta, hogy mindenkinek lehetősége van átváltani a hitelét másik konstrukcióra. Ha ugyanannál a banknál marad az ügyfél, akkor egyszerűbb az átváltás, de érdemes körülnézni más bankoknál is, javasolta. 

Bár bonyolultabb az ügyintézés, mert elölről kell kezdeni a hitelbírálat folyamatát, de van hogy érdemes meglépni, különösen ha még a futamidő elején tartanak, tette hozzá. Az új bankok gyakran kedvezményt is adnak az ügyfélnek, ha egyébként minden feltételnek megfelel. Ha viszont korábban problémák voltak a törlesztéssel, akkor nem szívesen vállalják át a hitelt, tudtuk meg. Plusz kiadásra akkor kell számítani, ha a hitel végtörlesztésére kerül sor, jegyezte meg.

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink