Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-02-04 12:03:00

Matolcsy elmondta, mikor vezethetjük be az eurót

A Magyar Nemzeti Bank elnöke határozottan kijelentette, hogy a következő évtizedekben a közös európai valuta váltja a forintot.

Matolcsy elmondta, mikor vezethetjük be az eurót

Matolcsy György hétfőn, az MNB Lámfalussy-konferenciáján tartott nyitóbeszédet. A Magyar Nemzeti Bank elnöke arról beszélt, hogy emlékezni kell az eurózóna válságának tanulságaira, amikor remélhetőleg évek és nem hónapok múlva beüt egy újabb válság, írja az Index.

Matolcsy szerint az eurózóna fennállásának első évei, a 1999 és 2008 közötti évek a felzárkózás sikeres évei voltak, különösen az eurózóna déli tagállamainak, a bő esztendők után viszont jött a válság, amire az eurózóna nem volt felkészülve. Az euró-rendszer sem a válságos időkre volt kialakítva, de Matolcsy szerint ennél is nagyobb baj volt, hogy az eurózóna vezetői félre is kezelték a válságot a bevezetett megszorításokkal. Emiatt az MNB elnöke szerint Európában hosszabb és mélyebb volt a válság, mint az Egyesült Államokban. 

Magyarország szempontjából azért is fontos, hogy tanuljunk a válságból, hogy az eurózóna is tanuljon belőle, mert az EU tagjaként minket is érint mindaz, ami az eurózónában történik, és mert

Magyarország a következő évtizedekben be fogja vezetni az eurót.

Az MNB Lámfalussy-díját 2019-ben Yves Mersch, az Európai Központi Bank igazgatósági tagja és a luxemburgi jegybank korábbi elnöke kapta.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink