Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-02-02 14:04:00

Csaknem 100 halálos áldozat – így lehet segíteni a hajléktalanoknak

A Heti Napló stábja egy napot a baptista szeretetszolgálat munkatársaival töltötte. Egy krízisautóval próbáltak meg hajléktalan embereket menteni.

Csaknem 100 halálos áldozat – így lehet segíteni a hajléktalanoknak
Idén télen eddig csaknem 100 áldozatot követelt a tél, és ha nem lennének ezek a krízisautók, akkor valószínűleg ez a szám még magasabb lenne.

Varga Szabolcs már majdnem 10 éve dolgozik szociális munkásként, rengeteg ember köszönheti neki az életét, de voltak olyan helyzetek is, hogy mire kiért a helyszínre, már késő volt: az orvosok se tudtak segíteni.

Amiben mi tudunk segíteni, hogyha orvosi ellátásra szorul, mentőt hívunk, megvárjuk vele, vagy mi magunk szállítjuk egy hajléktalanellátó intézménybe, ahol van orvos is, aztán ha ilyesmire nincs szükség, be tudjuk vinni melegedőre, vagy éjszakai melegedőre, attól függően, hogy milyen napszakban vagyunk, ha semmit nem kérnek, akkor teát, takarót, egy ételkonzervet, vagy 3-4 jó szót, annak is tudnak örülni nagyon – mondja Szabolcs.

István pár nappal ezelőtt még a feleségével aludt nyugodtan az otthonában. Majd reggel elment dolgozni és este arra ért haza, hogy a feleségét elvitték a mentők, a háza pedig leégett, mindenük odaveszett.
Miletics Marcell, a baptista szeretetszolgálat szociális igazgatója meséli, hogy csak ők évente több tucat ember életét tudják megmenteni azzal, hogy időben érkeznek, és időben segítenek. A cél az, hogy bárki, aki fagyveszélyben lévő embert lát, az hívja valamelyik segélyszervezetet, akik rögtön tudják értesíteni az éppen szolgálatban lévő krízisautó munkatársait.

110 százalékon vagyunk, gyakorlatilag folyamatos a teltház, folyamatosan érkeznek emberek napi szinten 3-4-5 ember, akit sajnos nem tudunk befogadni helyhiány miatt – mondja Miletics Marcell. És nemcsak ők, hanem az összes többi intézmény is teljes teltházzal működik, így sajnos nem mindenkit tudnak elhelyezni, de meleg étel, takaró, orvosi ellátás mindenkinek jut. Ez pedig nyilván nem minden, de az életben maradáshoz talán pont elég. Ahhoz viszont, hogy a krízisautó segítői mindenhova ki tudják vinni a megfelelő ruházatot és ellátást, elengedhetetlenek az adományok, a többi alapítványhoz hasonlóan ugyanis ők is ebből tartják fenn magukat.

További belföldi híreink