Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-02-01 13:55:00

A CNN vezető anyagban foglalkozik a magyar tankönyvpiaccal

Az amerikai hírcsatorna cikke lesújtó képet fest le a magyar állapotokról.

A CNN vezető anyagban foglalkozik a magyar tankönyvpiaccal

„Miért aggódnak a magyar tanárok az államilag támogatott tankönyvek miatt" címmel jelentetett meg cikket a CNN, méghozzá vezető anyagként.

Az írás a magyar tankönyvpiac helyzetével foglalkozik. A CNN cikke több könyvrészletet is bemutat.  Az egyikben például a „multikulturalizmust" egy pályaudvarnál (konkrétan a Keletinél) tábort ülő menekültekkel illusztrálják, mellé pedig Orbán Viktor idézetét írták, miszerint „úgy véljük, hogy Magyarország egy homogén ország,"

Az amerikai lap megjegyzi, hogy az államilag koordinált tankönyvek nyugtalanságot okoztak a tanárok és a kiadók körében.

Azt írják, a kritikusok szerint a tankönyvpiac átalakítása csak az egyik frontja a magyar kormány „keresztes hadjáratának", például az akadémiai programok megnyirbálása és az egyik vezető egyetem (CEU) elüldözése mellett. A CNN több tanárt és könyvkiadót is megszólaltatott.

Repárszky Ildikó, a budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium történelemtanára elmondta, míg régebben egy szerző neve szerepelt, ma már egy szerkesztőbizottság kezeli, alakítja a szöveget úgy, ahogy jónak látja.

Miklósi László, a Történelemtanárok Egyletének elnöke szintén megszólalt a cikkben, ő azt mondta, a migráció ábrázolása semmit nem közölt a valós helyzetről, csak azt mutatja, hogy Orbán Viktor mit gondol a bevándorlásról, és hogy ez már osztálytermekbe, de még a játszóterekre is begyűrűzik.

A cikkben megjegyzik, hogy ma már szitokszó lett a migráns, ahogy a zsidó, a cigány vagy a szlovák is és a tankönyvek csak rásegítenek erre.

A CNN idézi Kovács Zoltán kormányszóvivőt, aki korábban azt mondta, a kormány mindig is nyitott volt a kritikára, a közreműködésre és az észrevételekre a szakmai szervezetektől.

A hírportál emlékeztetett az öt kiadó által indított bírósági perre, amelyben 123 könyv érintett. Azt írják, mivel minden könyvről külön tárgyalnak, és az első perek szeptemberben indultak, hosszú pereskedésre kell számítani.

atv.hu

További belföldi híreink