Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-01-31 12:07:00

Holnaptól nyilvánosak a képviselők 2018-as vagyonnyilatkozatai

Holnaptól már nyilvános lesz a parlamenti képviselők 2018-as vagyonosodása - a vagyonnyilatkozatokat ma este 8-ig kell kitölteni a honatyáknak. A házastársaik, családtagjaik vagyonbevallását továbbra sem lehet megismerni.

Ma 9-20 óra között lesz utoljára lehetőségük a parlamenti képviselőknek, hogy leadják vagyonnyilatkozatukat a mentelmi bizottság titkárságán a Képviselői Irodaházban - erre már december 5-én levélben szólította fel a képviselőket Kövér László házelnök. A honatyáknak tehát ma este 8-ig kell kitölteniük az íveket, és ahhoz csatolniuk kell a velük közös háztartásban élők családtagjaik vagyonnyilatkozatát is.

Aki ennek nem tesz eleget, az a vagyonnyilatkozat benyújtásáig nem gyakorolhatja képviselői jogait és javadalmazást sem kap az országgyűlési törvény szerint. A családtagok vagyonnyilatkozatai viszont nem nyilvánosak.

A törvényi előírások szerinti vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettsége van más tisztségviselőknek is, így az Állami Számvevőszék elnökének, alelnökének, a Gazdasági Versenyhivatal elnökének, elnökhelyetteseinek és a Versenytanács tagjainak, a Költségvetési Tanács elnökének, a Közbeszerzési Hatóság Tanácsának elnökének, alelnökének és tagjainak, a legfőbb ügyésznek és helyetteseinek, a Magyar Nemzeti Bank elnökének, alelnökeinek, a Monetáris Tanács tagjainak és a jegybank felügyelőbizottságának elnökének és tagjainak, valamint a médiatanács elnökének és tagjainak is.

Néhány tavalyi nyilatkozat

Tavaly február elsején kiderült: Orbán Viktor növelte a megtakarításait és törlesztette hiteladósságát. A miniszterelnök megtakarítása 742 ezer forintról 993 ezer forintra nőtt 2017-ben, lakáshiteléből még majdnem 5 millió forint volt hátra. Anyagi helyzetében egyéb változás nem történt akkor.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke továbbra is az egyik leggazdagabb képviselő volt. Értékpapír-állománya 605 millió forintra csökkent, de a cége továbbra is jól muzsikált, 228 millió forint osztalékot vett ki az Altus Portfólió Kft.-ből.

Tóth Bertalan MSZP-elnök tavalyi nyilatkozata szerint a hiteltartozását 2017-ben több mint 22 millióval csökkentette, így már csak egymillióval tartozott a banknak. 2007 óta fele részben tulajdonosa egy 57 négyzetméteres pécsi társasházi lakásnak, Nagykozáron volt egy kicsi, 2780 négyzetméternyi erődterülete és felesben tulajdonosa egy orfűi hétvégi háznak. Életbiztosításba fektetett 1,6 millió forintot és van 5 millió készpénze - írta tavaly a szocialista politikus.

Szél Bernadett volt LMP-elnöknek tavaly szinte semmije sem volt, nem rendelkezett saját tulajdonú autóval, nem voltak megtakarításai, de adóssága sem volt. Résztulajdonos egy Pátyon és egy Budakeszin lévő kertes házban - írta a 2017-es vagyonnyilatkozatában.

Vona Gábor, a Jobbik azóta lemondott elnökének a vagyonnyilatkozata tavaly gyakorlatilag üres volt. 2017-ben félretett félmillió forintot, illetve három médiatársaságtól összesen 1,7 millió forint sérelemdíjat zsebelhetett be. Van még egy korábban vásárolt minimális nagyságú, 1500 négyzetméteres legelője, viszont saját tulajdonú háza és jelentősebb megtakarítása nem volt.

Az ellenzék tavaly a miniszterelnök "ajándék" repüléseit bírálta, Semjén Zsoltot pedig a vadászatai miatt bírálták, a Transparency International vagyonnyilatkozat-tételi eljárást is kezdeményezett, de a mentelmi bizottság elutasította. A testület fideszes elnöke, Hargitai János azt nyilatkozta, hogy a kezdeményezés "nem tényállításon, hanem sajtóértesüléseken” alapul, és nem jelölte meg a vagyonnyilatkozat kifogásolt részét.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink