Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-01-29 13:49:00

Szijjártó szerint hazudik a Wall Street Journal

„Jól tenné a Wall Street Journal, hogyha befejezné a hazugságok terjesztését Magyarországról!" - így reagált Szijjártó Péter ma, amikor megkérdeztük, hogy Mike Pompeo amerikai külügyminiszter azért jön-e Budapestre, hogy találkozzon Orbán Viktorral, mert túl közel kerültünk Moszkvához és Kínához, és nem teljesítettünk egy NATO-s amerikai védelmi elvárást. A miniszter állítja: ha valaki megkérdőjelezi a NATO-elkötelezettségünket, rossz szándékkal teszi.

Szijjártó szerint hazudik a Wall Street Journal

Egy mai sajtótájékoztatón megkérdeztük Szijjártó Pétert a Wall Street Journal és az Átlátszó egy közös cikkéről, melyben az újságírók a magyar-amerikai kapcsolatokról diplomáciai források alapján azt írták: Mike Pompeo amerikai külügyminiszter találkozni fog Orbán Viktorral, Washington szerint a magyar kormány ugyanis túl közel került Moszkvához és Kínához, Ausztria-típusú semlegességet emlegetve. De - a cikk szerint - a magyar parlament még nem hagyta jóvá azt a védelmi együttműködést célzó törvényjavaslatot sem, hogy ha amerikai katonák bűncselekményt követnek el Magyarországon, akkor amerikai bíróság előtt felelhessenek ezért.

Kérdéseinkre a külgazdasági és külügyminiszter azzal kezdte válaszát: azt, hogy az amerikai liberális média folyamatosan hazugságokat terjeszt rólunk, már megszoktuk. 

Aztán kijelentette, hogy "NATO-tagok vagyunk és azok is akarunk maradni, és ha valaki nem hiszi el, akkor nézze meg a szerepvállalásunkat. Több mint 100 katonánk van Afganisztánban, most például egy 400 fős a koszovói jelenlétünk. Mi nemcsak beszélünk a terrorellenes küzdelemről, hanem ott vagyunk 200 katonával Irakban, az ISIS-ellenes műveletekben". Tehát, ha valaki ezután megkérdőjelezi a mi elkötelezettségünket a NATO vonatkozásában, akkor az nyilván rossz szándékkal teszi. Jól tenné a Wall Street Journal, hogyha befejezné a hazugságok terjesztését Magyarországról - hangoztatta a miniszter.

A védelmi együttműködési megállapodás kapcsán, azt válaszolta: arról tárgyalunk. A miniszter emlékeztetett, hogy van hatályban lévő védelmi együttműködési megállapodás Magyarország és az Egyesült Államok között, "csak több mint két évtizede kötöttük. Tehát ennek a modernizálásáról, ennek egy új formában történő megkötéséről tárgyalunk jelenleg. A tárgyalás az időt vesz igénybe. Folyamatos az egyeztetés közöttünk" - mondta, hozzátéve: ő a jövő héten Washingtonban részt vesz az ISIS-ellenes globális koalíció külügyminisztereinek ülésén. Ennek "a margóján" tárgyalni fog az amerikai külügy vezető tisztségviselőivel a védelmi együttműködési megállapodásról. Ugyanis mindkét kormány, az amerikai és a magyar is a külügyminisztériumokat jelölte ki az erről szóló tárgyalásra.

Szijjártó Péter kérdésünkre a sajtótájékoztatón megismételte: Mike Pompeo amerikai külügyminiszter jön Közép-Európába február közepén. A közép-európai útjának bizonyos részleteiről még zajlik az egyeztetés. Ha lesznek konkrétumok, azt haladéktalanul el fogja mondani - ígérte.

Ajánlom

További belföldi híreink