Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-01-29 15:30:00

Sneider: „Miért kellene bocsánatot kérnem?”

Csupán humorizált, és eddigi pályafutása alatt sem tett semmilyen vállalhatatlan dolgot – ezt nyilatkozta Sneider Tamás az atv.hu-nak a hétfőn kikerült hangfelvétel után. A Jobbik elnöke az EP-választásról is beszélt, és nem zárta ki, hogy akár az LMP-vel induljanak közös listán.

Sneider: „Miért kellene bocsánatot kérnem?”

„Totális lejáratókampányt próbáltak indítani ellenem” – így reagált Sneider Tamás az atv.hu-nak, miután hétfőn, a HírTV által nyilvánosságra hozott hangfelvételen – többek között – az hallható a Jobbik elnökétől, hogy „jöhetnek a cigányok, én mindenkit agyonütök ugye, sorolhatnám…”. A politikus nem érzi, hogy bármit is ki kellene írnia a szimpatizánsainak a Facebook-oldalára ezzel kapcsolatban, ugyanis naponta írhatna posztokat arról, hogy „éppen mivel rágalmazzák”.

A politikus azt is elveti, hogy a felvétel a választás után készült volna fél évvel, csak annyit mondott, hogy az utóbbi tíz évben bármikor. Egyébként sem tulajdonít neki nagy jelentőséget: szerinte ugyanis az csak egy kiragadott hanganyag, amelyen arról „humorizál”, hogy mit gondolnak róla az emberek, „viccelődős hangulatban”.

A felvetésre, hogy a felvételen az ő hangja hallatszik, Sneider úgy reagált, hogy a kiragadott részletek nem nyilvánvalóak, és mindenkiről lehet hasonlót csinálni. „Miért kellene bocsánatot kérnem?”

- mondta, majd hozzátette: szerinte az elmúlt 28 éves politikai pályafutása alatt sem történt olyan dolog, amiért neki bocsánatot kellene kérni, sőt érdem az is szerinte, ha valaki 28 év alatt nem csinál vállalhatatlan dolgokat.

Hogy mennyire tudják hitelesen képviselni a pártban a néppártosodás politikáját, ha ehhez hasonló felvételek kerülnek ki, erre azt felelte: embere válogatja, ki hogyan gondolkodik. A pártban maradottak viszont egy konzervatív alapú, szociális nemzeti néppártban hisznek továbbra is.

Az elnök azt is elvetette, hogy a Jobbik és a Fidesz eddigi történelméből kiindulva a konzervatív felfogás az a kisebbségek alsóbbrendűségét jelentené, az ő olvasatában ugyanis a hagyománytiszteletet szimbolizálja a párt konzervatív jellege.

A Jobbikot érintő botrányok mellett fontos kérdés még az EP-választás is, amelynek kezdetéig már csak pár hónap van hátra. Ezzel együtt pedig a szokásos ellenzéki diskurzus is megindult, amely azt taglalja, hogy külön vagy közös listával lenne több esély a Fidesz ellen. Sneiderék tartják magukat az önálló listához, erről ugyanis már döntött az elnökség, ugyanakkor azt sem veti el az elnök – emelte ki az atv.hu-nak –, hogy a politikai helyzettől függően ez a következő hónapokban akár változzon, mivel „májusig még sok víz le fog folyni a Dunán”.

Azt azonban biztosnak nevezte, hogy az MSZP-vel, DK-val és a Párbeszéddel semmilyen szinten nem tud elképzelni egy közös listát. Az viszont elképzelhető szerinte, hogy az egymáshoz közel álló pártok összeálljanak. Kérdésre válaszolva pedig megerősítette, az ő esetükben az LMP az, amelyik közelebb áll hozzájuk.

A Jobbik elnöke arról is beszélt, hogy az utóbbi időben meghallgatások folytak abban az ügyben, hogy kik azok, akik egyáltalán felkerüljenek a párt EP-listájára. Mint mondta, a kör 23 főre szűkült, akik szakmailag mind érdemesek arra, hogy felkerüljenek, a sorrendről viszont még nincsen döntés, az egy szakmai pontozást követően dől majd el. Sneider szerint négy EP-képviselőért zajlik majd a küzdelem, de személy szerint már azzal is elégedett lenne, ha hárman kijutnának a párttól.

Ajánlom

További belföldi híreink