Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-01-25 12:54:00

Lassan már lasszóval kell fogni a tűzoltókat

Kevés fizetés, motiválatlanság és hatalmas elvándorlás jellemzi napjainkban a hazai tűzoltószakmát. A szakszervezet szerint hamarosan olyan létszámhiány lesz, amit már nem tudnak kezelni.

Lassan már lasszóval kell fogni a tűzoltókat
Illusztráció

Salamon Lajos a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke arról beszélt az ATV Start műsorában, hogy elsősorban béremelésre lenne szükség. Igaz, hogy 2015-től kaptak 50 százalékos emelést úgy, hogy első évben 30 százalékot, utána minden évben 5-5 százalékot, csakhogy közben a minimálbéremeléssel a civil szféra nagyon elhúzott mellettük – folytatta.

Salamon elmondása szerint a kezdő kollegák nettó160 ezer forint körül kapnak, és 4 év után emelik 0,2 százalékkal, újabb 4 év múlva megint 0,2 százalékkal a bérüket. 10 év után kapnak szolgálati idő pótlékot, ami a 38 650 forintos alapilletményük 75 százaléka. 10-15 éves munkaviszonynál 170, maximum 200 ezer forint a nettó keresetük, éjszakai pótlék nélkül.

Salamon említette, hogy a drága tanfolyamok közben is elhagyják a szakmát a fiatalok, vagy ha elvégzik, és addig más területen akár 30 ezerrel többért kapnak állásajánlatot, azonnal elmennek. Mivel a 25 év után igénybe vehető korkedvezményes nyugdíjat is elvették tőlük, hiába az életpályamodell, nincs ami motiválja a fiatalokat – tette hozzá a szakszervezeti vezető.  
   
A kérdésre, hogy van-e valami remény, vagy ígéret a változásra, Salamon elmondta, hogy most fognak tárgyalni a belügyi érdekegyeztető tanáccsal, de ígéret egyelőre nincs. Itt azt is megemlítette, hogy eddig aki 11-12 éve tűzoltóként dolgozott, megkapta a tűzoltó főtörzsőrmesteri rangot, de most csak címzetes törzsőrmesteri rangja lehet.

Nagyon nagy az elvándorlás, folytatta a szakszervezeti elnök. 2010-ig csak azok mentek el, akik a korkedvezményes nyugdíjat igénybe vették. Jelenleg viszont egyes megyékben már 36,5 százalékos az elvándorlás. Érzékelhető az országon belüli elvándorlás is, nagyrészt a nyugati megyékbe mennek, és mivel 24/48 órás műszakban dolgoznak, a szabad 48 órájukban más területen vállalnak munkát. Többen innen is tovább mennek Ausztriába, folytatta Salamon Lajos, akitől azt is megtudtuk, hogy a lengyelek, csehek és szlovákok kb. 30 százalékkal keresnek többet, és a korkedvezményes nyugdíjuk is megmaradt.
   
Beszélt arról is, hogy aki tud maradni 60 éves koráig a rendszerben, utána rendelkezési állományba kerül, és már csak az alapilletményt kapja meg, ami kedvezőtlenül befolyásolja nyugdíjösszegét. A szakszervezeti elnök arról is beszélt, hogy a tűzoltók nem sztrájkolhatnak, és nem is demonstrálhatnak, mert az egyenruhát nem vihetik ki a laktanyából. Csak egyet tehetnek, hogy folyamatosan felhívják a figyelmet a problémákra, mert hamarosan olyan létszámhiány lesz, amit már nem tudnak kezelni – jelentette ki.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink