Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-01-24 19:32:00

Strasbourghoz fordultak az ellenzéki képviselők az MTVA-s akció miatt

Tordai Bence beszámolója szerint annak ellenére befogadták indítványukat, hogy még nem merítettek ki minden jogorvoslati lehetőséget Magyarországon.

Az Ügyészség az MTVA biztonsági őrei ellen nem indít eljárást, de a rendbontó képviselők ellen feljelentést tesz. Ezért az ellenzék szerda este tüntetést szervezett az Ügyészség épülete előtt, melyen pár százan vettek részt. Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője arról beszélt az ATV Start műsorában, hogy a tüntetés legfontosabb tanúsága, hogy létrejött egy ellenzéki összefogás, melynek tagjai kiállnak egymásért, függetlenül attól, hogy aktivistát, újságírót, vagy ellenzéki politikust hurcolnak meg. Most éppen ellenzéki képviselőket vesznek nevetséges vádak alá, tette hozzá.
 
„Az igazság a mi oldalunkon áll. Amit a Polt-féle ügyészség lenyomott a négy vádponttal, teljesen nevetséges" - fogalmazott Tordai. Szerinte a felvételek láttán egyértelmű a képviselők bántalmazása, látva például Varjú László kék foltjait, és azt is állította, hogy a köztévé nem közérdekű üzem, tehát annak megzavarásáért nem lehet fenyegetni a képviselőket.
A Párbeszéd képviselője elmondta, hogy benyújtottak egy indítványt a strasbourgi bíróságra, melyet be is fogadtak, annak ellenére, hogy még nem merítettek ki minden jogorvoslati lehetőséget Magyarországon. A kérdésre, hogyan fogadhatták be, amikor az indítvány beadásának az a feltétele, hogy előbb itthon minden jogorvoslati lehetőséget ki kell meríteni, Tordai azt válaszolta, mert tudják, hogy Magyarország nem jogállam, és nincs hatékony jogorvoslati lehetőség.
 
A szerda esti tüntetés kapcsán elmondta, hogy másfél nap alatt szerveződött a demonstráció, és igaz, hogy csak néhány százan voltak a nagy hideg miatt, de az jól esett nekik, hogy azt skandálták az emberek, hogy: "veletek vagyunk".
 
Szó volt arról is, hogy rövid időre lezárták a Nyugati téri felüljárót. Ebben az akcióban Tordai már nem vett részt, mert nagyon fázott, de fontos üzenetnek tartja, hogy a résztvevők nem félnek attól, hogy egy kis "kalamajkát" okozzanak, hogy felhívják a figyelmet arra, mi történik az országban. Úgy véli, teljesen rendben van, hogy egy tüntetés után egy hidat vagy egy felüljárót lezárjanak.
 
A sztrájkok kapcsán Tordai beszélt arról is, hogy nem hinné, hogy a tiltakozások el fognak apadni, csak jogszerű sztrájkot akarnak a dolgozók, aminek a törvényi feltételei bonyolultak.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink