Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-01-24 07:29:00

Kimozdult a Föld az elmúlt 100 év stabilitásából

Perger András szerint már most is zajlanak katasztrófák, a klímaváltozás miatt pedig emberek halnak meg.

Az utóbbi tíz évben jelentős mértékben visszahúzódtak a gleccserek, és pusztultak el a jéghegyek. Perger András, a Greenpeace klímafelelőse elmondta az ATV Start műsorában, hogy az esőerdők is nagymértékben tűnnek el a Földről. Lehet utána ültetni a fákat, de az már nem ugyanaz a természetes környezet, tette hozzá. A jégtakarók gyorsabban pusztulnak, mint várták, folytatta, de igazán látványosak a jéghegyek lehasadása az Antarktiszról, vagy Grönlandról, mert ez szabad szemmel is jól látható. Perger szerint elég csak Ausztriába elmenni, és megnézni a gleccserek állapotát, ahol szembetűnő, mennyire visszahúzódtak.

Beszélt arról, hogy már most is zajlanak katasztrófák, emberek halnak meg klímaváltozás miatt. Nemcsak a Karibi-tenger szigetvilágában, ahol évente hurrikánok pusztítanak, de már Európában, Magyarországon is a hőhullámok, és szárazságok okoznak katasztrófákat, jegyezte meg.

Szó volt arról, hogy most zajlik a davosi világgazdasági konferencia, ahol a 92 éves David Attenborough kijelentette: "Nincs többé Édenkert!" és azt is említette, hogy ő még a holocén földtörténeti korban született, amikor még éghajlati stabilitás volt. Szerinte ma már egy új földtörténeti korszak kezdődött. Perger ezzel teljesen egyetértett, és hozzátette, azt tudjuk, hogy a Föld dinamikus rendszerében a klíma folyamatosan változik, de azt is tudjuk, hogy a több mint száz éve fennálló relatív stabilitásból egyértelműen kimozdult. Ma már az a meghatározó, hogy az ember hogyan változtatja meg a környezetét, folytatta. Amikor hulladékszigeteket látunk még a Csendes-óceánban is, azt látjuk, hogy a Föld folyamatainak dinamikájába az ember nagyon beleavatkozik.

A tudósok szerint ez a tendencia megállítható, de vissza nem fordítható, tudtuk meg. A Föld 1 Celsius-fokkal jobban fölmelegedett az ipari forradalom kezdetéhez képest, közölte. Az a cél, hogy 2030-ig a széndioxid kibocsátását 50-55 százalékkal csökkentsük, 2050-ig pedig nullára kell csökkenteni, jelentette ki. A tudósok úgy vélik erre meg van a lehetőség, ami igazi kihívás, jegyezte meg Perger András.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink