Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-01-24 12:54:00

Gulyás a kormányinfón: Kásler miniszter kiválóan teljesít, a kormány elégedett vele

Le kell-e mondani Kásler Miklós miniszternek az egészségügyi és a Honvédkórházban történt anomáliák miatt - kérdezte az ATV Gulyás Gergelyt a kormányinfón. A miniszter úgy reagált: Kásler miniszter kiválóan teljesít. Gulyás Gergelyt azzal is szembesítettük, hogy Budaörsön áldatlan helyzet uralkodik a szemétszállításban, és azt is megkérdeztük: a kultúrharc szempontjai szerint osztja-e a kulturális államtitkár a színházi pénzeket.

Gulyás a kormányinfón: Kásler miniszter kiválóan teljesít, a kormány elégedett vele

Budaörsön vannak olyan utcák, ahol kifolyik a szemét, mert az Index cikke szerint nem szállítják el. Ön szerint ezek után elmondható, hogy működik a központi, centralizált kuka holding? - kérdeztük Gulyás Gergelyt a mai kormányinfón, Magyarország leggazdagabb városának, Budaörs polgármesterének a nyilatkozatára hivatkozva.

A kancelláriaminiszter erre azt mondta, hogy eddig csak Gödöllőn volt hasonló szemétszállítási probléma, mint most Budaörsön. "Az a jellegzetessége a két helynek, hogy az egyik esetben a hulladékszállításért felelős cég Gémesi Györgyhöz volt köthető, a másik esetben Wittinghoff Tamáshoz, hiszen a budaörsi önkormányzat részben tulajdonosa az adott cégnek - állította a miniszter. Amikor az ATV munkatársa azzal szembesítette, hogy a városi közszolgáltató nem szállíthatja el a szemetet, másrészt évek óta 100 milliós tétel hiányzik a rendszerből, így a város nem tudja felújíttatni a meghibásodott kocsikat/gépeket sem, Gulyás Gergely arra emlékeztetett: folyik egy vizsgálat a gödöllői cég ellen, amely egyértelművé teszi, hogy a cég gazdálkodása volt az oka annak, hogy ez a helyzet bekövetkezett. Állította, hogy az országban sehol máshol ilyen probléma nincs, és "ha a budaörsi szemételszállító cég alkalmatlan ellátni ezt a feladatot, akkor a katasztrófavédelem megteszi helyettük", ahogy Gödöllőn is. Arra, hogy azért felül kell-e vizsgálni a központosított kukaholdingot, a miniszter így válaszolt: „miután a számlázással voltak az elmúlt másfél évben problémák, ezt a kormány megvizsgálta, de ez a szemétszállítás működőképességét sehol máshol nem veszélyeztette”.

„Nincs kultúrharc”

A kultúr-tao helyett 37,5 milliárd forintos költségvetési támogatást biztosít a kormány a kulturális élet szereplőinek. L. Simon László az ATV Egyenes Beszédben arról beszélt, megegyezés született a budapesti színházak esetében, Tarlós István főpolgármester forszírozza ezt. Az ATV kérdésére, hogy mi a konkrét megállapodás, és az új rendszerben ki osztja a pénzeket, Fekete Péter kulturális államtitkár döntése lesz-e, hogy melyik színház mennyit kap, Gulyás Gergely azt mondta: „A főpolgármester úr a kormány átalakítási terveit kemény kritikával illette, ezért tárgyalások kezdődtek a főpolgármester úr és Fekete Péter államtitkár között, természetesen a döntés joga a kormányé, de ez nem változtat azon, hogy miután a főpolgármester úr egy erős politikai követelést érvényesít, ezért szeretnénk egy olyan megoldást, ami számára is elfogadható. Úgy tudom, hogy közel van a megállapodás” – mondta a kultúr-taoról a miniszter. "Sőt, Tarlós István ahhoz ragaszkodik, hogy mindenki több pénzt kapjon" tette hozzá. . A miniszter hozzátette, a fővárosi követeléstől függetlenül meg kell vizsgálniuk, hogy azok az előadóművészek, akik eddig tao-ban részesültek, az új támogatási rendszerben is jogosultak-e a támogatásra. A cél az, hogy miután a kormány azt a pénzt, amit 2017-ben tao-ra fordítottuk azt a rendelkezésére bocsátottuk a kulturális államtitkárságnak, ezért azt reméljük, jobban lehet elosztani ezt a pénzt, úgy, hogy nem lesznek visszaélések” – mondta Gulyás Gergely.

A miniszter arra a kérdésre, hogy a kultúrharc része lesz-e a kulturális tao-pénzek, a 37,5 milliárd elosztása, és a magántársulatok számára is biztosítanak annyi forrást, mint a tao-val, a miniszter kijelentette: nem lesz része, "nincs kultúrharc".

A miniszter később a kormányinfón közölte, hogy Kásler Miklós Benkő Tibor honvédelmi miniszterrel ma sajtótájékoztatót tart a Honvédkórházban.

Elégedettek Kásler munkájával

Le kell-e mondani Kásler Miklós EMMI-miniszternek az egészségügyi és a Honvédkórházban történt anomáliák miatt - kérdeztük Gulyás Gergelyt, szembesítve azzal, hogy a Honvédkórházban áldatlan helyzet uralkodott, a sürgősségi centrum távozó vezetője, Burány Béla kiszivárgott levele szerint tavaly - Zacher Gábor lemondása után - ő azt tapasztalta, hogy vagy egyáltalán nem volt, vagy csak részben állt rendelkezésre a gyógyításhoz EKG-gép vagy például lélegeztetőgép, lázmérő sem nagyon volt, orvosi beosztás pedig nem is készült. Gulyás Gergely a kérdésre reagálva a Honvédkórház ügyében arról beszélt, hogy a kórház 3 ezer dolgozójának 99 százaléka elfogadta az új, honvédelmi alkalmazotti jogviszonyt, összesen 54-en nem fogadták azt el, de a nagy többségük korábban döntött a távozásról. Akik aláírták az új szerződést, átlagosan 35 százalékos fizetésemelésben részesülnek. Arra a kérdésre, hogy az EMMI miniszterének meg kell-e fontolnia a lemondást, Gulyás Gergely úgy válaszolt: Kásler Miklós kiválóan tölti be a pozícióját 8 hónapja, a kormány meg van elégedve a munkájával.

Általános sztrájk? Nem éreznek veszélyt

Az Audi Hungária Független Szakszervezet az Audi Hungaria Zrt. teljes területére 168 órás sztrájkot hirdetett. A munkabeszüntetést a dolgozók csütörtök reggel 6 órakor elkezdték. Az ATV kérdésére, hogy az eddigi, túlóratörvény elleni tiltakozások, tüntetések fényében látja-e a veszélyét országos sztrájknak, Gulyás Gergely azt mondta, a munka törvénykönyve egyértelműen meghatározza a sztrájk feltételeit, ez alapján lehet országos sztrájk, de azt szeretnék, ha megegyezés történne. Az eddigi tiltakozások alapján azt látja, hogy semmilyen veszély nincs az általános sztrájk tekintetében.

„Egy külföldi cég és a magyar munkavállalók közötti vitában közvetlenül a magyar kormány nem tud részt venni. Legfeljebb bátorítani tudunk mindenkit a megegyezésre” – fogalmazott a miniszter az Audi-dolgozók munkabeszüntetésével kapcsolatban. Gulyás Gergely szerint az látható, hogy a német cégeknél is van egy bérverseny. Úgy véli, örömteli ok, hogy az elmúlt években jelentősen nőttek a bérek.

Ajánlom

További belföldi híreink