Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-01-23 10:59:00

Gyászol a szakma: elhunyt Dávid Ferenc

Élete 78 évében elhunyt Dávid Ferenc, Foster Gyula-díjas művészettörténész.

Gyászol a szakma: elhunyt Dávid Ferenc

Budapesten, a II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban érettségizett 1954-58 között. Az ELTE művészettörténet, valamint magyar nyelv és irodalom szakán 1963-ban szerzett diplomát, Herder-ösztöndíjasként a bécsi egyetemen végzett két szemesztert.

1963 és 1982 között az Országos Műemléki Felügyelőség tudományos kutatójaként dolgozott Sopronban, a város arculata neki köszönhetően épült-szépült és változott. Ebben az időszakban igyekeztek eltüntetni a háború nyomait, a konkrét feladat a belváros műemléki rekonstrukciójának tudományos előkészítése volt. 2010-ben Sopron városa a Pro Urbe díjat adományozta neki.

balról jobbre: dercsényi dezső, lővei pál, dávid ferenc, szakál ernő és walter frodl Balról jobbre: Dercsényi Dezső, Lővei Pál, Dávid Ferenc, Szakál Ernő és Walter Frodl
1986-tól az MTA Művészettörténeti Kutatóintézetének tudományos munkatársaként tevékenykedett a műemlékügy elkötelezettjeként. Fontos szerepet kapott egyebek mellett a fertődi kastély helyreállításában, de ő felügyelte a Sándor-palota 2002-es felújítását is.

Számos könyve jelent meg a művészettörténet témakörében. 73. születésnapja alkalmából 85 magyar és osztrák szerző tollából két kötetes nagy könyv jelent meg munkásságáról Kő kövön – Stein auf Stein címmel.

Pályafutása alatt számos díjat kapott, köztük a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztet (1996), a Soros Alapítvány Fülep Lajos-díját (1999), a Scheiber Sándor-díjat (2004), vagy éppen A Magyar Érdemrend lovagkeresztjét (2009) és középkeresztjét (2015).

atv.hu/Index

Csatlakozzon az ATV Viber közösségéhez, itt!

Ajánlom

További belföldi híreink