Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-01-23 16:13:00

10 millió fölött keresnek havonta a pályára lépő NB1-es focisták

320 játékos van a magyar élvonalban, de közülük 100-an szinte sose játszanak. Aki rendszeresen pályára lép, az átlagfizetés 2,5-szeresét kapja- közölte Muszbek Mihály sportközgazdász.

A magyar NB1-es focisták havi fizetése hét számjegyű. Muszbek Mihály sportközgazdász az ATV Start műsorában arról tájékoztatott, hogy a futball ma már a sport üzleti része és a szórakoztató része. A piac nyitott, országon kívül is lehet űzni, folytatta. Az NB1-ben 320 játékos van, ebből 100 külföldi, a többi hazai játékos, közülük 70 külföldi csapatban játszik. A piac nyitottsága miatt átjárhatóság van a fizetések között. Az egyik ország labdarúgásának színvonala és a másik ország labdarúgásának színvonala közötti átjárhatóság azt jelenti, hogy annak az országnak a fizetéséhez hasonló, magyarázta. Így kereshet egy magyar futballista például Norvégiában a norvég fizetéseknek megfelelően, tette hozzá. Magyarországhoz képest "durván sokat keresnek", de más országokhoz képest átlagosan, tudtuk meg.


Az UEFA friss kimutatása szerint az NB1-es focisták átlagos fizetése 5 millió forint, havonta. Muszbek hozzátette, hogy ez az átlag a 200 labdarugóra érvényes, de a pályára lépő játékosok fizetése a 10 milliót is meghaladja.

Részleteiben is elmagyarázta: 1060 munkavállaló kap fizetést a 12 csapat munkavállalói után. Ebből 600 utánpótlás játékos, 100, akik a Kft-k és sportvállalkozások irányítói, 85 edző és szakmai stáb, és 320 játékos, akik közül 100-an szinte sosem lépnek pályára, 220 pedig a pályára lépők száma, akiknek a fizetése 2,5-szerese a 320 játékos átlagának.

A kérdésre, mi tartja fenn a rendszert, Muszbek elmondta, hogy állami akarat és a közforrás. Tavalyelőtti kimutatás szerint 25 milliárd forintos összbevételből 17 milliárd forint közpénzből származott, tudtuk meg. Az állam akarata, hogy a labdarúgás világa pénzzel gazdagon ellátott legyen, folytatta a sportközgazdász. A jegybevétel, a közvetítési jogok, vagy az átigazolásokból származó pénz a klasszikus piaci bevétel, tette hozzá, és ha ezt összehasonlítanák a külföldi, hasonló kaliberű országok pénzeivel, akkor kevesebb, mint 10 milliárd forint lenne a tényleges bevétel, jegyezte meg.

A másik kérdésre, hogy a helyi sportstruktúrát tekintve lát-e reményt hogy előbb- utóbb jobban megtelnek a lelátók, melyek most szinte üresek, Muszbek nemmel válaszolt, majd annyit mondott, hogy van olyan szándék, hogy az utánpótlásból minőségi játékosok kerüljenek ki, és őket eladják külföldre, majd onnan visszakerülve, eredményes csapatok jöjjenek létre. Egyelőre azt látni, hogy az akadémiarendszer nem termeli meg a minőségi játékosokat, közölte.

Az elmúlt tíz évben egyetlen utánpótlás válogatott jutott fel saját jogán a táblára, tudtuk meg. Az orosz világbajnokság bebizonyította, hogy eredményes utánpótlás válogatotti szereplés nélkül nincs eredményes felnőtt válogatottunk, jelentette ki. A sportközgazdász elmondta azt is, hogy jó úton járunk a tömegesítés szempontjából, sokkal többen kezdenek el focizni, de nem biztos, hogy helyes volt a túlzott infrastruktúra-fejlesztés a stadionok tekintetében. Hozzátette: nulla osztályzatot adna arra, hogy a közpénzzel szembeni felelősséget és számonkérést nem teszi meg a kormányzat.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink