Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-01-23 06:45:00

„Vannak intézmények, melyek jobban fognak járni”: elkészült a színházi támogatások felosztása

L. Simon László szerint intenzív szakmai munka zajlott és kiváló elosztási keretrendszert sikerült kialakítani.

A kultúrtao helyett 37,5 milliárd forintos költségvetési támogatást biztosít a kormány a kulturális élet szereplőinek- derült ki néhány héttel ezelőtt.

Az még nem derült ki, hogy ez a támogatás miként fog eloszlani, de L. Simon László az ATV Egyenes Beszéd Kontrában kedd este bejelentette, hogy a tervezet elkészült, ő már látta is a kész anyagot. Mint mondta, a minisztériumban intenzív szakmai munka zajlott és szerinte kiváló elosztási keretrendszert sikerült kidolgozni.

A részleteket firtató kérdésre azt válaszolta: nem az ő dolga bejelenteni ezt, de annyit megjegyzett, hogy vannak olyan intézmények, melyek jobban fognak járni és vannak olyanok – amiket például csalóknak nevezett – akik „nem fognak jól járni”.

Hozzátette:

azt biztosan állíthatja, hogy a fővárosi színházak esetében az eddig rendelkezésre álló 3,5 milliárdos tao-összeg tisztán rendelkezésre fog állni a költségvetési támogatásból.


A volt kulturális államtitkár Andy Vajna haláláról is megemlékezett a műsorban. Kijelentette:

a magyar filmezés egyik legnagyobb alakja távozott, ezért „óriási veszteség érte a magyar kulturális életet”.

A kérdésre, hogy mi lesz a Nemzeti Filmalap sorsa Vajna halálát követően, L. Simon László azt mondta, szerinte még a kormányban sem foglalkozott senki ezzel a gondolattal, szeretnék előbb méltó módon elbúcsúztatni a kormánybiztost.

Azt megemlítette, hogy három terület, ami nagyon fontos a magyar filmezés szempontjából. Az első a magyar filmes vagyon forgalmazása, melyért nagyon sokat tett Andy Vajna, a második a magyar filmgyártás fellendítése, ami a korábbi káosz felszámolásával és egyfajta konszolidációval már elkezdődött. A harmadik pedig a külföldi produkciók ittartása és idehozatala, melyben különösen erős volt a producer.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink