Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-01-22 07:05:00

TASZ: alaptörvénybe ütközik, hogy rögzíteni fogják, ki hol nyaral

Szeptembertől bármikor lekérheti a rendőrség, hogy ki hol nyaral. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatait indoklás nélkül is használhatja majd a rendőrség. Így, a hatóság tudni fogja ki, kivel és mennyi időt töltött egy-egy szállodában. A TASZ szerint ez alaptörvénybe ütközik, a DK az Európai Bírósághoz fordul a jogszabály miatt.

Hamarosan egy központi rendszerbe is rögzíteni kell a vendégek személyes adatait. A szállodáknak június, míg a panzióknak szeptember végéig kell regisztrálniuk magukat a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központnál.
„Egy szállodásnak mindig kötelező a diszkréció, de ettől függetlenül ugye jogkövető magatartást folytatunk, és a törvényben meghatározott nyilvántartásokat, vagy adatszolgáltatást, azt mindenképpen meg kell tenni” – mondta Híradónknak Szerdi Zsuzsanna, debreceni szállodaigazgató.

A vendégek nem örülnek, hogy ilyen nyilvántartás készül róluk. Szeptember elsejétől pedig a rendőrség is hozzáfér ezekhez az adatokhoz.

Az adatbázisba a személyes adatok mellett azt is fel kell tüntetni, hogy ki mikor érkezett, és várhatóan meddig marad.

A rendőrség pedig anélkül kereshet az adatokban, hogy arról bárki tudna, hivatalosan bűnmegelőzési célból.

A Demokratikus Koalíció az Európai Bírósághoz fordul, mert a párt szerint a kormány ezzel a törvénnyel megsértette az európai adatvédelmi alapelveket. „A turizmustörvény nyomán a szállodáknak, fel kell tölteniük az adatokat, amihez utána gyakorlatilag korlátozás nélkül hozzáférhetnek a különböző állami szervezetek, az adóhatóság, a rendőrség, anélkül, hogy erről tájékoztatnák az érintetteket” – fogalmazott Arató Gergely, a párt országgyűlési képviselője.

Alkotmányellenes?

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint elfogadhatatlan, hogy a rendőrség hozzáférhet majd ilyen adatokhoz. A TASZ ezt úgynevezett készletező adatgyűjtésnek tartja, vagyis olyan adatgyűjtésnek, aminek nincs egy jól meghatározható célja.

„Valami olyan általános, homályos célt szolgál az adatgyűjtés hátterében, ami valami általános bűnmegelőzési célt határoz meg, de ez nem elfogadható” – mondta Asbóth Márton, a TASZ magánszféraprojekt-vezetője.
A témában sem az Országos Rendőr-főkapitányság, sem a Belügyminisztérium nem kívánt nyilatkozni, és a Szállodák és Éttermek Szövetsége sem akarta kommentálni az adatszolgáltatást.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink