Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-01-21 12:05:00

Sváby: kiakadt az angol patikus, milyen gyógyszereket szedünk mi magyarok

Vegyünk-e be fájdalomcsillapítót, használjunk-e szabadon elérhető gyógyszereket - erről beszélgetett kollégáival Sváby András A Heti Naplót követő élő bejelentkezésében.

A műsorvezető azt a történetet elevenítette fel, mikor Angliában tanuló, éppen influenzával küzdő nagyfiának egészségügyi csomagot, és benne sok más tabletta mellé egy ismert, itthon a megfázás és fájdalom kúrálására használt, ma már vényköteles, népszerű, sokunk által szedett gyógyszert is pakolt.

"A fiam be is szedte a gyógyszert, majd mikor kifogyott a tablettákból, gyanútlanul elment a patikába és kért utánpótlást - mesélte Sváby.

Az ottani patikusnak fogalma sem volt róla, mit is takar a magyar gyógyszernév, ám a mikor rákeresett az interneten, ledöbbent, és közölte a fiammal: ezt a szer Angliában vényköteles és nem is nagyon adják már ki csak a legindokoltabb esetben, lévén annyi mellékhatása van" utalt a műsorvezető arra, mennyire eltérnek az egyes országok gyógyszerhasználati szokásai.

Sváby és vendégei arra is kitértek, hogy például az Egyesült Államokban egészen más a helyzet, ha valaki gyógyszert vásárolna: lényegében szabadon válogathat a polcokról az olyan készítmények - például altatók, nyugtatók - között is, melyet egyetlen épeszű gyógyszerésznek sem jutna idehaza orvosi felírás nélkül kiadni.

Csatlakozzon az ATV Viber közösségéhez, itt!

További belföldi híreink