Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-01-18 21:38:00

Az ATV vendége volt az Antarktisz magyar hőse

Először érte el magyar a Déli-sarkot egy speciális útvonalon. Rakonczay Gábor 44 nap és 4 óra alatt tett meg 917 km-t egy 94 kg-os szánt húzva maga mögött. Az extrém sportoló elmondta az ATV Start Plusz című műsorában, hogy mínusz 30 fokban és 50-60 km/órás szembeszéllel kellett megküzdeniük.

A felkészülésük fokozatosan történt, kezdte a beszámolóját. Először egy polár-tréningre kellett menniük, ahol az egészségi állapotuk felmérése mellett különböző trükkökkel is megismerkedhettek, amivel boldogulni tudtak a Déli -sarkon. Ezenkívül részt vett egy 29 napos grönlandi expedíción is, folytatta, és ezután kaphatta meg az engedélyt, hogy mehet az Antarktiszra.

"Nagyon vigyáznak arra, ha valaki oda elmegy, az lehetőleg vissza is jöjjön"- jegyezte meg. Rakonczay elmondta, hogy negyedik magyarként jutott el a Déli sarkpontra. El lehet jutni oda repülővel, vagy úgy, hogy az utolsó 100 km-t gyalog teszik meg, ez 3 magyarnak sikerült előtte. Az ő útja azért volt speciális, magyarázta, mert a partvonaltól Messner klasszikus útvonalán közelítette meg a sarkpontot, ami 917 km volt. Említette, hogy a Déli sarkra évente csak egyszer-kétszer szállít a teherrepülőgép csapatokat. Az idén nagyon erős havazás volt, így nagy hóban kellett menetelni, húzni az élelmiszerrel, felszereléssel megrakott szánt, amit a nagy hóban sokkal nehezebbnek érzett. Körülöttük nem volt semmi, nagyon ingerszegény a környezet, mondta. Szívben és fejben kellett dolgozni azon, hogy tovább tudjon haladni, közölte, és abban a helyzetben nem szabad arra gondolni, hogy hány km van még hátra, vagy még hány napot kell menetelni. Csak az "itt és most" számított, folytatta, különben nem bírták volna, így viszont az egész nagyon élvezhető. Fel lehetett volna adni, de olyan erős volt a csapat, hogy ilyesmiről szó sem lehetett, jelentette ki.

Ha külön vesszük a nagy hideget, azt hogy nem lehet fürödni, átöltözni, azt hogy nehéz a szán, mégis az egész akkora kaland, hogy akár holnap újra elmennék, közölte a sportoló. Az egészben maga az út a fontos, tette hozzá, mert ha eléri az ember a sarkpontot, ott olyan hideg van, hogy örült ha egy fotót képes volt csinálni.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink